ADVISORY OPINION NO 89-57
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

ON DECEMBER 7, 1989

GOVERNMENTAT, BODY SEEKING OPINION

County School Superintendent and a member of the County Board of
Education

OPINION SQUGHT

Whether it is a violation of the Act for the county school board
to purchase goods from a grocery store where a Board of Education
member is employed?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A member of the County Board of Education is an employee (Head
Grocer) in a local grocery store. He has no control over the
pricing of groceries. The County schools purchased approximately
$2400 last year from the grocery store for goods used in their home
economics classes. It would be to the school’s advantage to be
allowed flexibility in purchasing small items which are too trivial
for bidding.

Temporary suspension of purchases has been made, until an advisory
opinion is received.

PERTINENT STATUTORY PROVISTIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(d) (1) states in pertinent part
that... no elected public official or business with which he or
.she is associated may be a party to or have an interest in the
profits or benefits of a contract with the governmental body over
which he or she has direct authority ...

West Virginia Code Section 6B-2-5(d)(2) states in pertinent part
that... in the absence of bribery or a purpose to defraud, an
elected public official or a business with which he or she is
associated shall not be considered as having an interest in a
public contract when such a person has a limited interest as an

owner... of the business which is the contractor on the public
contract involved. A limited interest for the purposes of this
Ssection is an interest not exceeding ten percent... or thirty

thousand dollars, whichever is the lesser...



ADVISORY OPINION

It is the Commission’s opinion that although the Board member is
a public official, subsection (d) (1) of the Act is not applicable
since the Board member has a limited interest in the grocery store
as defined in subsection (d)(2). It is assumed that the board
member owns less than 10% of outstanding shares of the corporation
and less than $30,000.

Therefore, it is not a violation for the county Board of Education
to purchase goods from a store where a Board of Education member
is employed.
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