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GOVERNMENTAT, BODY SEEXING OPINION

A member of a State Commission

OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Act for an individual to continue
to serve on a State Commission who has an interest in a realty
company that receives rent funds from a federal agency?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A member of a State Commission has a 25% partnership interest in
a realty company. The net wvalue of his interest exceeds
$30,000.00.

Certain tenants’ rent are paid by the Housing Authority of the city
with funds obtained directly from the federal government under
Section 8 of the 1974 Housing and Community Development Act. No
State agency plays any part, directly or indirectly, in the program
or it’s funding.

However, other tenants are accepted whose rent is paid by the West
Virginia Department of Human Services under the Homeless Program.

STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code 6B-2-5(d) (1) states in pertinent part that no
appointed public official...or business with which he or she is
associated may be a party to or have an interest in the profits or
benefits of a contract with the governmental body over which he or
she has direct authority or with which he or she is employed.

ADVISORY OPINION

An analysis of the facts presented and pertinent statutory
Provisions of West Virginia Code 6B-2-5(d) (1) follows:

1. The Commission Member is an appointed public official.
2. The Commissioner has more than a limited interest in the realty

company currently receiving funds from the federal government and
in some instances the West Virginia Department of Human Services.



3. Limited interest is defined as an interest not exceeding ten
percent of all outstanding shares or thirty thousand dollars
whichever is the lesser.

4. However, the agency (Department of Human Services) from which
the realty company receives profits or benefits is not an agency
which employs the Commissioner nor one over which he has direct

authority.

5. Therefore, it is not a violation of subsection (d) (1) for the
Commissioner to continue to serve on the State Commission.
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