ADVISORY OPINION NO. 90-1
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

ON FEBRUARY 1, 1990

GOVERNMENTAL AGENCY SEEKING OPINION

A Member of a State Fund
OPINION SOUGHT

Whether State elected public officials’ representatives who
substitute as Board of Directors at State Fund meetings are
required to file financial disclosure statements?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

Certain elected state public officials are required by statute to
serve as Directors of a State Fund. These State public officials
are represented by and participate in the Fund through designated
representatives.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code 6B-2-6(a) states in pertinent part that...the
requirements for filing a financial statement shall become
initially effective on the first day of February, one thousand nine
hundred ninety, for all persons holding public office or employment
on that date and who are otherwise required to file such statement
under the provisions of the section...The following persons must
file the financial disclosure statement required by this section
with the Ethics Commission:

(1) All elected officials in the state, including , but not
limited to, all persons elected state-wide..., _

(2) All members of State Boards, commissions and agencies
appointed by the governor; and

(3) Secretaries of departments, commissioners, deputy
commissioners, assistant commissioners, directors, deputy

directors, assistant directors, department heads, deputy department
heads and assistant department heads.
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ADVISORY OPINION

Subsection 6B-2-6(a) of the Act requires certain individuals to
file financial disclosure statements. Included in that group are
all elected officials in the State and members of State Boards who
are appointed by the Governor.

The officials whose offices are specifically named in the Fund
statute to act as Directors are elected and must therefore file a
financial disclosure statement under the Act.

However, none of the named officials’ designees, including the
Governor’s designee, is "appointed" in the context of the Act.
Therefore, such designees are not required to file financial
disclosure statements under the Act unless they are otherwise

required to do so in their own right.
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