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GOVERNMENTAL BODY SEEXKING OPINION

Executive Director of a Planning and Develcpment Council

OPINION SOUGHT

Whether it 1is a violation of the Act for three members of a
Regional Council's Executive Committee to also be Board of
Directors for a County Committee on Aging?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A Planning and Development Council was formed pursuant to the
Regional Planning and Development Act of 1971 (Chapter 8, Article
25, West Virginia State Code). Membership on the Planning and
Development Council is identified in the 1legislation. Public
sector membership includes the President of the County Commission,
or his designee, and the Mayor, or his designee of each county and
municipality within the region.

The Regional Council is also designated as an "Agency on Aging" and
as such, receives funds from the State Commission on Aging. The
Council has responsibility for the management, monitoring, and
disbursement of these funds to other subgrantees or providers at
the county level. At present, each of the local providers are
local committees on aging or non-profit organizations.

The situation in which the requestor seeks an advisory opinion
deals with three Board of Directors of a specific County Committee
on Aging. This organization receives funds by subcontract from the
Area Agency on Aging. The Agency's policy board is composed of the
Regional Council's Executive Committee.



PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-1-2(c) states that...when such
conflict becomes personal to a particular public official...such
person should seek to be excused from voting, recused from
deciding, or otherwise relieved from the obligation of acting as a
public representative charged with deciding or acting on a matter.

West Virginia Code Section 6B-2-5(b) (1) states that a public
official...may not knowingly and intentionally use his or her
office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain or that of another person. The performance of usual
and customary constituent services, without compensation, does not
constitute the use of prestige of office for private gain.

ADVISORY OPINION

It is the Commission's opinion that it is not a violation for three
Board of Directors of a County Committee on Aging to also be
members of a Regional Council Executive Committee which monitors,
manages, and disburses funds to subgrantees (i.e. Counties).

However, the Board of Directors should be mindful of subsection

6B-1-2(c) which requires a public official to seek to be excused,
recused from deciding or otherwise relieved of acting as a public
representative charged with deciding or acting on a matter when
such conflict becomes personal to that particular public official.

There is no indication that the public officials are using their
office or prestige with either Board for their private gain in
violation of subsection 5(b) (1).

Also, there is no indication of a violation of subsection (d) (1) of

the Act since neither agency contracts with the public officials,
their businesses, or immediate family members.
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