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OPINION SQUGHT

Whether it is a violation of the Act for a State Department to use
individuals in the private sector or corporate sponsors to provide
training and related assistance to State educators and students?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

On occasion a State Department has sought cocperation from the
private sector and corporate sponsors in providing training to
State educators. This cooperation has generally taken the form of
financial assistance in paying consultant fees and honorarium,
securing appropriate meeting space or facilities, printing related
brochures and pamphlets, renting, purchasing, or leasing necessary
equipment and supplies, or hosting luncheons, dinners, or
receptions.

A substantial effort has been made by the State Department to
assure that opportunities to participate in such cooperative
efforts were made equally available to all appropriate members of
the private and corporate sectors. Additionally, such occasions
have never been used or even remotely construed to promote
activities that would directly benefit corporate or private sector
sponsors. Such occasions have never been used to persuade or
influence participants in favor of a particular good or service
that a private sector or corporate sponsor may or may not provide.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(c) (1) states in pertinent part
that...a public official or public employee may not solicit any
gift unless the solicitation is for a charitable purpose with no
resulting direct pecuniary benefit conferred upon the official or
employee or his or her immediate family: Provided, That no public
official or public employee may solicit for a charitable purpose
any gift from any person who is also an official or employee of the
state and whose position as such is subordinate to the soliciting
official or employee... No official or employee may knowingly
accept any gift, directly or indirectly, from...any person whom the
official or employee knows or has reason to know:
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(A) Is doing or seeking to do business of any kind with his
or her agency:

(B) Is engaged 1in activities which are regulated or
controlled by his or her agency; or

(C) Has financial interests which may be substantially and
materially affected, in a manner distinquishable from the public
generally, by the performance or nonperformance of his official
duties.

West Virginia Code Section 6B-2-5(c) (2) states in pertinent part
that...Notwithstanding the provisions of subdivision (1) of this
subsection, a person who is a public official or public employee
may accept a gift described in this subdivision, and there shall be
a presumption that the receipt of such gift does not impair the
impartiality and independent judgment of the person. This
presumption may be rebutted only by direct objective evidence that
the gift did impair the impartiality and independent judgment of
the person or that the person knew or had reason to know that the
gift was offered with the intent to impair his or her impartiality
and independent judgment. The provisions of subdivision (1) of
this subsection do not apply to:

(A) Meals and beverages;

(D) Reasonable expenses for food, travel, and lodging of the
official or employee for a meeting at which the official or
employee participates in a panel or speaking engagement at the
meeting;

West Virginia Code Section 6B-2-5(c)(3) states in pertinent part
that...the acceptance of an honorarium by an elected public
official is prohibited. The commission shall, by legislative rule,
establish guidelines for the acceptance of reasonable honorariums
by all other public officials and public employees other than
elected public officials.

ADVISORY OPINION

The Commission understands from the facts presented that the
private and corporate sponsors do not fall within the three groups
of prohibited donors set out in subsection (¢) (1), that is;

d) a person or company seeking to do business or doing business
with the Department;

b) a4 person or company whose activities are regulated or
controlled by the Department; or

C) a person or company who has financial interests which may be
substantially and materially affected by the performance of public
official's duties in the Department.
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Therefore, it is not necessary for the Commission to decide whether
the solicitation of the certain items named constitute gifts since
with the exception of the honorarium and consultant fees, the
public employee does not receive any direct pecuniary benefit.

However, if the honorarium is going to be given to a public
employee he or she must seek an advisory opinion from the
Commission as to what constitutes a reasonable honorarium as
required in subsection 6B-2-5(c) (3). It is the Commission's
opinion that consultant fees would be considered part of an
employment contract and not a gift.

Therefore, it is not a violation of subsection (c) (1) for the State
Department to accept financial assistance and other assistance as

noted above from private sponsors.
Chairman <:7




