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GOVERNMENTAL BODY SEERING OPINION

Candidate for public office

OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Act for a County Board of
Education member's spouse to be President of the County School
Service Personnel Employees Association?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The requestor is a candidate for a position on a County School
Board of Education. His wife is President of the County School
Service Personnel Employees.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(d) (1) states in pertinent part
that...no elected...public official...or member of his or her
immediate family or business with which he or she is associated may
be a party to or have an interest in the profits or benefits of a
contract with the governmental body over which he or she has direct
authority...

West Virginia Code Section 6B-2-5(b) (1) states in pertinent part
that a public official...may not intentionally use his or her
office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain or that of another person. The performance of usual -
and customary constituent services, without compensation, does not
constitute the use of prestige of office for private gain.

West Virginia Code Section 6B-1-2(c) states that the Legislature
finds that when such conflict becomes personal to a particular
public official or public employee, such person should seek to be
excused from voting, recused from deciding, or otherwise relieved
from the obligation of acting as a public representative charged
with deciding or acting on a matter.



ADVISORY OPINION

If elected, the County Board of Education Member would be a
public official with direct authority over a governmental agency,
the County Board of Education. However, it would not be a
violation of subsection (d)(1) of the Act since the public
official's spouse does not have a public contract with the County
Board of Education.

However, the requestor, if elected as a County Board of
Education member should be mindful that nothing in this opinion
shall be construed to state that other provisions in the Act such
as subsections 5(b) or (e) are not applicable, should violations
become evident to this commission.

Therefore, if elected the County Board of Education member
should not reveal any confidential information acquired by him as
a result of his position to further his or a member of his family's
interests. (See, 6B-2-5(e))

Also, subsection (b) (1) requires the County Board of Education
member not to intentionally use the prestige of his office for his
own private gain or for that of another person.

Furthermore, the County Board of Education member should be
aware of subsection 6B-2-1(c) which provides that all public
officials and employees should seek to be excused from voting,
recused from deciding, or otherwise relieved from the obligation
of acting as a public representative charged with deciding or
acting on a particular matter when such matter becomes persocnal to
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