ADVISORY OPINION NO. 90-76
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

ON JUNE 6, 1990

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

An Attorney on behalf on a State Superintendent

OPINION SOUGHT

Whether a blanket exemption under subsection 6B~-2-5(d) (3) should be
given to members and employees of the State Board of Education; and
members and employees of all County Boards of Education?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The requestor states that the same conflict of interest in public
contract issues addressed in the Commission's earlier advisory
opinion No. 89-67 applies to the members and employees of the State
Department of Education, and County Boards of Education members and
employees. Therefore, the requestor asks that the Commission
extend the blanket exemption issued to the Higher Education faculty
and staff members, to also include the employees and Board of
Education members identified above.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(d) (1) states in pertinent part
that...no elected or appointed public official or public employee
or member of his or her immediate family or business with which he
or she is associated may be a party to or have an interest in the
profits or benefits of a contract which such official or employee
may have direct authority to enter into, or over which he or she
may have control. Provided, however, that nothing herein shall be
construed...to prohibit a part-time appointed public official from
entering into a contract which such part-time appointed public
official may have direct authority to enter into or over which he
or she may have control when such official has been recused from
deciding or evaluating and excused from voting on such contract and
has fully disclosed the extent of such interest in the contract.



West Virginia Code Section 6B-2-5(d) (2) states in pertinent part
that...an elected...public official or employee or a member of his
or her immediate family or a business with which he or she is
associated shall not be considered as having an interest in a
public contract when such a person has a limited interest as an
owner...shareholder of the business which is the contractor on the
public contract involved. A limited interest for the purposes of
this subsection is:

(a) An interest:

(1) not exceeding ten percent of the partnership or the
outstanding shares of a corporation; or ,

(1i) not exceeding thirty thousand dollars interest in the
profits or benefits of the contract;

West Virginia Code Section 6B-2-5(d)(3) states in pertinent part
that...where the provisions of subdivisions (1) and (2) of this
subsection would result in the loss of a quorum in a public body or
agency, in excessive cost, undue hardship, or other substantial
interference with the operation of a state, county, municipality,
county school board or other governmental agency, the affected
governmental body or agency may make a written application to the
Ethics Commission for an exemption from subdivisions (1) and (2) of
this subsectiocn.

ADVISORY OPINION

Subsection 6B-2-5(d) (1) of the Act prohibits public officials and
public employees who have more than a limited interest in the
benefits or profits from being a party to a public contract with
the governmental body with which they are employed when they have
direct authority or control over the letting of public contracts.

In an earlier advisory opinion (No. 89-67) the Commission granted
faculty and staff members of higher education institutions an
exemption to subsection 6B-2-5(4d) (1) that would allow those
individuals or businesses in which they have more than a limited
interest to contract with the governmental agency that employs
then. The Commission based that opinion on the structure and
specific characteristics that attach to institutions of higher
education.



The Commission observes a substantial difference in the
responsibilities and duties of faculty and staff members at higher
education institutions and State education employees. Faculty and
staff members at higher education institutions are often required
by their employment contract to or at the very least expected to
conduct research, provide consulting services and participate .in
publication activities in their field of expertise and contract
with public or private entities. This practice is encouraged by
their department supervisor or the Institution president.

However, unlike their higher education counterparts participation
in such activities is not required for the requesting employees in
their employment contract with the State Department of Education or
the County Boards of Education. Any. degree of participation in
such activities (research, consulting or publishing) would depend
strictly upon the prerogative and initiative of such employee.

The Legislature recently made certain Amendments to the Ethics Act
which will go into effect June 9, 1990 and change certain conflict
of interest in public contracts provisions.

Public Employees

Under the Act as amended, a public employee who does not have
authority or control over the letting of a public contract does not
need to seek an exemption since he or she will no longer be
covered in the prohibition provisions of the interest in public
contracts. It is the Commission's opinion that this change in
subsection 6B-2-5(d) (1) will address and relieve many of the
requesting public employees' concerns.

However, public employees with contracting authority or control
over the letting of a contract would still be in violation of
Subsection 6B-2-5(d) (1) of the Act and would need to apply to the
Commission for an exemption pursuant to subsection 6B-2-5(d) (3) on
an individual basis.

Public Officials

As previously noted, the Act as amended by the Legislature during
the 1990 Legislative session, also provides that part-time
appointed public officials (such as State Board of Education
members) may enter into a contract with the governmental body over
which he or she has direct authority when the appointed part-time
public official takes the following three steps: 1) recuses himself
from deciding, 2) excuses himself from voting on such contract and
3) fully discloses the extent of his interest in the matter.



However, the amendment to the Act will not change the rule that an
elected part-time public official (such as a County Board of
Education Member) may not contract with the County Board of
Education without receiving an exemption from the Ethics Commission
pursuant to subsection 6B-2-5(d) (3).

Therefore, it would be a violation of subsection 6B-2-5(d) (1) of
the Act for County Board members who have more than a limited
interest 1in the benefits or profits to contract with the
governmental entity over which they have direct authority.

However, subsection 6B-2-5(d) (3) allows an elected part-time public
official on an individual basis to make a written application to
the Commission for an exemption to the prohibitions outlined in
subsection (d) (1) of the Act. In order for the Commission to grant
such an exemption the requestor must show that the enforcement of
the provisions would result in excessive cost, undue hardship or
other substantial interference with the operation of a state or
county school board or other governmental agency.
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