ADVISORY OPINION NO. 90-92
ISSUED BY THE

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
ON JUNE 6, 1930

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

A County School Superintendent

OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Act for the County Board of
Education to purchase an office building from the law firm that
previously served as their Bond Counsel?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The requestor would like to purchase an office building which is
located next to the present main administration offices of the
County School System and the High School. The Board of Education
has owned a major part of the parking lot that is contiguous to the
property for many years.

The County Board of Education has recently approved a long-range
plan to improve the educational facilities at the high school.
Presently, the administrative offices of the school system are
located in three old converted residences on each corner of the
high school property. It has been a long term goal of the Board of
Education to consolidate the office operation into one central
location. Further, expansion of high school facilities and
creation of needed faculty and student parking can only be realized
by removing the three present administrative structures and
relocating the offices.

The law firm who presently owns the office building previously
“Seived @s “the Bond Counsel through the passage of a multimillion
dollar bond issue in November 1989 and the sale of the bonds in
March 1990. The firm was selected to act as the Bond Counsel
through a process of submission of proposals and bids.

The County Superintendent made an inquiry of a local real estate
office as to the possibility of purchasing the property in August
1989. The availability of the property was advertised in the local
newspaper, by a local real estate office. The School System was
not informed at the onset about the actual owner of the building.
The law firm originally intended to locate their offices there, but
later decided on another location. Therefore, the property was
available for sale.



The County Board of Education has been informed that the law firm
will provide a written representation that no partner of the firm
has a spouse or un-emancipated sibling employed by the School

System.

Also, the formal Bond Counsel relationship with the Board of
Education was concluded with the sale of the bonds in March of

1990.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSTION

West Virginia Code Section 6B-2-5(d) (1) states in pertinent part
that...no elected or appointed public official or public employee
or member of his or her immediate family or business with which he
or she is associated may be a party to or have an interest in the
profits or benefits of a contract which such official or employee
may have direct authority to enter into, or over which he or she
may have control...

West Virginia Code Section 6B-2-5(d) (2) states in pertinent part
that...an elected...public official...or a member of his or her
immediate family or a business with which he or she is associated
shall not be considered as having an interest in a public contract
when such a person has a limited interest as an owner, shareholder
or creditor of the business which is the contractor on the public
contract involved. A limited interest for the purposes of this
subsection is:

(A) An interest:

(1) not exceeding ten percent of the partnership or the
outstanding shares of a corporation; or

(11) not exceeding thirty thousand dollars interest in the
profits or benefits of the contract:

ADVISORY OPINION

The Commission finds that the County Board of Education would be
contracting with a Law Firm for the purchase of the property.
There is no indication that any County public employee or official
has an ownership interest of greater than 10% in the law firm or
would receive profits or benefits of $30,000 or more as a result of
the public contract of sale.

Also, the Commission would note that the previous employment
relationship between the County Board of Education and the Law Firm
was concluded in March 1990 and would not exist at the time of the
sale.



Therefore, it would not be a violation of subsection 6B-2-5(d) (1)
of the Act for the County Board of Education to purchase real
estate from a law firm that previously served as their Bond
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