ADVISORY OPINION NO. 90-97
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

ON JUNE 6, 1990

GOVERNMENTAL BODY SEEXING OPINION

A County Attorney on behalf of a County Commissioner

OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Act for a County Commissioner to
perform real estate appraisals for banks which do not conduct
business with the County Commission?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A County Commissioner operates a real estate business and is a
certified real estate appraiser. The County Commission presently
conducts business with only one bank in the County. The County
Commissioner has been asked by the other banks in the County to
conduct real estate appraisals for themn.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(b) (1) states that a public
official...may not knowingly and intentionally use his or her
office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain...

West Virginia Code Section 6B-2-5(d) (1) states in pertinent part
that...no elected public official...or business with which he or
she is associated may be a party to or have an interest in the
profits or benefits of a contract which such official...may have
direct authority to enter into, or over which he or she may have
control...



ADVISORY OPINION

The Commission finds that the County Commissioner has direct
authority and control over the letting of public contracts between
the County Commission and Banks.

The County Commissioner has more than a limited interest in a
business which could have an interest in the profits or benefits of
a public contract. For the purpose of this section "limited
interest" is defined as an interest not exceeding ten percent of
the outstanding shares of a corporation or an interest of $30,000
in the public contract.

However, since the County Commissioner's real estate business only
contracts with banks which do not conduct business with the County
Commission there would be no conflict of interest.

Therefore, the Commission finds that it would not be a violation of
subsection 6B-2-5(d) (1) of the Act for a County Commissioner to
contract to perform real estate appraisals with banks which do not
conduct business with the County Commission.

Although there is no evidence before the Commission to suggest such
a violaticn the County Commissioner should be mindful of Subsection
6B-2-5(b) (1) of the Act which prohibits a public official from
using his office or prestige for private gain (i.e. using his
position as County Commissioner to gain business for his real
estate company).
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