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GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

A Prosecuting Attorney
OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Act for a County Board of Education member-elect to be
employed on a temporary basis with the County Assessor’s office?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A newly elected member of a County Board of Education will be sworn in at the first Board
meeting held after July Ist. Presently, he has taken temporary summer employment with the
County Assessor’s office. '

As a temporary employee of the County Assessor’s office, the employee will receive a prescribed
number of working hours for a period of about two months.

As an employee of the Assessor’s office his duties will include viewing County property for the
purpose of verifying the information contained on the property assessments provided to the
Assessor by the State Tax Commissioner.

The County Board of Education member is in no way involved in the formulating of the assessed
value of county properties. His job would simply require that he validate the information
provided.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(b)(1) states that a public official may not knowingly and
intentionally use his office or the prestige of his office for his own private gain...

West Virginia Code Section 6B-2-5(d)(1) states in pertinent part that...no elected public
official...may be a party to or have an interest in the profits or benefits of a contract which such
official or employee may have direct authority to enter into, or over which he or she may have
control: Provided, That nothing herein shall be construed to prevent or make unlawful the
employment of any person with any governmental body...



ADVISORY OPINION

The Commission finds that the County Board of Education member has direct authority and
control over the letting of the County Board of Education’s public contracts.

There is no public contract between the County Board of Education and the County Assessor’s
office that would provide any benefit to the requestor.

Therefore, it would not be a violation of subsection 6B-2-5(d)(1) of the Act for a County Board
of Education member to be employed on a temporary basis with the County Assessor’s office.

The Commission would note that the County Board of Education member should be mindful of
subsection 6B-2-5(b)(1) of the Act which prohibits a public official from using his office or

prestige for his own private gain.
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