ADVISORY OPINION NO. 90-151
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
ON SEPTEMBER 6, 1990

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

A County Board of Education Member

OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Ethics Act for County Board of Education members to receive
free admission to all County school activities?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

It is the duty of the County Board of Education members to oversee all County school functions
(including extracurricular activities) as part of their job responsibilities.

A County Board of Education established a County-wide policy which permits all school
employees to receive free admission to all school activities, such as plays, band concerts, athletic
events and other extracurricular functions.

The County Board of Education members would like to accept the same courtesy extended to
County school employees but have not taken advantage of the free admission policy because they
are concerned about the ramifications which could occur pursuant to the Ethics Act.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(b)(1) states in pertinent part that...a public official may not
knowingly and intentionally use his or her office or the prestige of his or her office for his or
her own private gain...The performance of usual and customary duties associated with the
office...or the advancement of public policy goals or constituent services, without compensation,
does not constitute the use of prestige of office for private gain.
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West Virginia Code Section 6B-2-5(c)(1) states in pertinent part that...No official...may
knowingly accept any gift, directly or indirectly...from any person whom the official knows or
has reason to know:

(B) Is engaged in activities which are regulated or controlled by his or her agency; or

(C) Has financial interests which may be substantially and materially affected, in a manner
distinguishable from the public generally, by the performance or nonperformance of his official
duties.

West Virginia Code Section 6B-2-5(c)(2) states in pertinent part that...a person who is a public
official...may accept a gift described in this subdivision, and there shall be a presumption that
the receipt of such gift does not impair the impartiality and independent judgment of the
person...The provisions of subdivision (I) of this subsection do not apply to:

(C) Unsolicited gifts of nominal value...
(E) Gifts of tickets or free admission extended to a public official or public employee to

attend charitable, cultural or political events, if the purpose of such gift or admission is a
courtesy or ceremony customarily extended to the office;...

ADVISORY OPINION

School Board Members

Pursuant to subsection 6B-2-5(c)(2) of the Ethics Act a public official may accept certain gifts
from persons they regulate or who have a financial interest that may be affected by the
performance of their job. This provision includes free admission or tickets to school events that
are cultural or charitable and may be accepted by Board members from persons (such as
principals or teachers) who are regulated by the County Board of Education or have financial
interests that may be affected by the Board members’ performance of their official duties.

However, tickets to athletic events are not included in any of the acceptable categories which
were established by the Act in subsection 6B-2-5(c)(2). Therefore, it would be a violation of
subsection 6B-2-5(c)(2) for County Board of Education members to accept free tickets or
admission to County school athletic activities as previously decided by the Commission in
Advisory Opinion 89-40.
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School Board Employees

The Commission would note although the requestor did not seek an opinion regarding school
employees’ acceptance of tickets or free admission to all school related activities (including
athletic events) it has determined that benefits conferred on public employees by their employer
as compensation are neither "gifts" nor "private gain" within the meaning of the Ethics Act and
the acceptance of such are therefore not prohibited by subsections 6B-2-5(b)(1) or 6B-2-5(c).
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