ADVISORY OPINION NO. 90-160
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
ON OCTOBER 4, 1990

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

An Attorney on behalf of a County Building Commission
OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Ethics Act for a County Building Commission to present each
Board member with a gift (not to exceed $100) in recognition of their services?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Building Commission is composed of five members who are appointed by the County
Commission. These five members serve on the Board voluntarily without compensation.

The Board Members, at the secretary’s suggestion would like to present themselves with an
award of a gift for their services which would not exceed the sum of $100 per member.

The Building Commission has certain funds that have accumulated from charges for services
rendered in issuing hospital bonds. These monies are earmarked for future building
improvements, expansions and construction. The requestor states that none of their funds are
public monies nor have they been provided by the County Commission.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-2-5(c)(1) states in pertinent part that...No official...may
knowingly accept any gift, directly or indirectly, from a lobbyist or from any person whom the
official or employee knows or has reason to know:

(A) Is doing or seeking to do business of any kind with his or her agency;

(B) Is engaged in activities which are regulated or controlled by his or her agency; or

(C) Has financial interests which may be substantially and materially affected, in a manner
distinguishable from the public generally, by the performance or nonperformance of his official
duties.
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West Virginia Code Section 6B-2-5(b)(1) states that a public official...may not knowingly and
intentionally use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own private
gain or that of another person. The performance of usual and customary duties associated with
the office or position or the advancement of public policy goals or constituent services, without
compensation, does not constitute the use of prestige of office for private gain.

ADVISORY OPINION

Gifts

A public official may not accept a gift from a lobbyist or from any person whom the official or
employee knows or has reason to know:

(A) Is doing or seeking to do business of any kind with his or her agency;

(B) Is engaged in activities which are regulated or controlled by his or her
agency; or

(C) Has financial interests which may be substantially and materially affected, in
a manner distinguishable from the public generally, by the performance or
nonperformance of his official duties. '

This subsection of the Act would not apply in this instance since the Commission members do
not fall within these categories. The members are actually awarding the gift to themselves since,
the $100 is being supplied by the Building Commission and the public officials are the Building
Commission Board members,

Therefore, it would not be a violation of subsection 6B-2-5(c) of the Ethics Act for a County
Building Commission to present each Board member with a gift (not to exceed $100) in
recognition of their services.

Private Gain

However, subsection 6B-2-5(b)(1) of the Act prohibits a public official from intentionally using
his or her office for private gain. Board members who provide themselves with a gift of a $100
in recognition of their services on a voluntary board would be in violation of this subsection.
The Commission has determined that this action would constitute the intentional and knowing
use of the Board Members’ public office for private gain.
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Therefore, it would be a violation of subsection 6B-2-5(b)(1) of the Ethics Act for a County
Building Commission to present each voluntary Board member with a gift (not to exceed $100)
in recognition of their services.
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