ADVISORY OPINION NO. 90-193
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
ON JANUARY 3, 1991

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

Executive Director of an Association for Health Centers

OPINION SOUGHT

Whether a reception sponsored by an Association for its members and legislators would be
considered a "lobbying activity"?

OTHER FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Association is planning a reception for all health center employees in the State and would
like to invite legislators to attend. The attendance of the legislators will further the legislative
agenda of the sponsoring organization. However, the Association is unsure as to whether this
would be considered a lobbying activity and thus require the attendees of the reception sponsored
by the Association to register as lobbyists.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code Section 6B-3-1(7)(A) states in pertinent part that...a "lobbyist" means a
person who, through communication with a government officer of employee, promotes,
advocates or opposes or otherwise attempts to influence:

(i) The passage or defeat or the executive approval or veto of any legislation
which may be considered by the legislature...,

(i) The adoption or rejection of any rule, regulation, legislative rule, standard,

rate, fee or other delegated legislative or quasi-legislative action to be taken or
withheld by any executive Department.
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West Virginia Code Section 6B-1-3 states in pertinent part that a "Public Official” means any
person who is elected and who is responsible for the making of policy or takes official action
which is either ministerial or nonministerial, or both, with respect to (i) contracting for, or
procurement of, goods or services, (ii) administering or monitoring grants or subsidies, (iii)
planning or zoning, (iv) inspecting, licensing, regulating or auditing any person, or (v) any other
activity where the official action has an economic impact of greater than a de minimis nature on
the interest or interests of any person.

West Virginia Code Section 6B-3-1(7)(A)(iii) states in pertinent part that...persons who lobby
without compensation or other consideration for acting as a lobbyist, when such persons make
no expenditures for or on behalf of any government officer or employee in connection with such
lobbying, are exempt.

West Virginia Code Section 6B-3-2 states in pertinent part that...before engaging in any lobbying
activity...a lobbyist shall register with the Ethics Commission by filing a lobbyist registration
statement...

West Virginia Code Section 6B-3-4(e) states in pertinent part that...IF, during the period covered
by the report, the lobbyist made expenditures in the reporting categories of meals and beverages,
living accommodations, travel, gifts or other expenditures, other than for those expenditures
governed by subsection (f) of this section, which expenditures in any such reporting category
total more than twenty-five dollar to or on behalf of any particular public official or employee,
the lobbyist shall report the name of the public official or employee to whom or on whose
behalf the expenditures were made, the total amount of the expenditures, and the subject matter
of the lobbying activity, if any. Under this subsection (e), no portion of the amount of an
expenditure for a dinner, party or other function sponsored by a lobbyist or a lobbyist’s employer
need be attributed to or counted toward the reporting amount of twenty-five dollars for a
particular public official or employee who attends such function if the sponsor has invited to the
function all the members of (1) the legislature, (2) either house of the Legislature, (3) a standing
or select committee of either house, or (4) a joint committee of the two houses of the
Legislature. However, the amount spent for such function shall be added to other expenditures
reported under subsection (b) of the section.
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ADVISORY OPINION

The Commission finds that business, labor and other associations invite members of the
Legislature to receptions, dinners and other similar events as a result of a widely held belief that
their attendance will further the legislative agenda of the sponsoring organizations. Since the
association’s hospitality to the Legislators is, in the final analysis, intended to influence
legislation, the event is a "lobbying activity".

Expenditures by the Association on behalf of invited legislative guests are lobbying expenditures
and must be reports by the association.

This opinion is limited to group events sponsored by business, labor, or other associations or
groups which can reasonably be perceived as having a legislative agenda. The presence of
Legislators at an event sponsored by a civic organization with no apparent legislative agenda
would not ordinarily convert the event into a "lobbying activity".
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