ADVISORY OPINION NO. #91-51
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
ON JULY 11, 1991

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

A Public Employee

OPINION SOUGHT

a. Whether it is a violation of the Ethics Act for a public employee to be employed by a
lobbying Association while on annual leave from employment with the Legislature?

b. Whether compensation paid for secretarial services provided during a lobbying Association’s
annual conference is a lobbying expense required to be disclosed on the Lobbyist Reporting
Form?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

An office of the Legislature supervises the clerical business of the Legislature. It is responsible
for all of the technical, clerical, custodial and other services required by the Legislature.

The requestor is a full-time employee with this Legislative Office. Her responsibilities include
overseeing daily office operations and administration of the office, answering correspondence and
telephone requests, scheduling appointments and reservations and compiling election results. The
requestor must also compile and publish the Roster of the Legislature and the Directory of State

Offices.

The requestor would like to be employed by a lobbying Association to work during its Annual
Conference. The Annual Conference extends for a period of five days, during which time the
public employee would take annual leave from -her public employment position. Her
responsibilities during this Conference would include Conference attendee registration, various
secretarial duties and coordination of certain social activities.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code 6B-2-5(h)(1) states that...no full-time public employee who exercises
policymaking, nonministerial or regulatory authority may seek employment with, or
allow...herself to be employed by any person who is or may be regulated by the governmental
body which...she serves while...she is employed or serves in the governmental agency.
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West Virginia Code 6B-3-4(b)(2) states in pertinent part that...Lobbyists are not required to
report the following:

(D) Any expense for telephone, and any office expenses, including rent and salaries and
wages paid for staff and secretarial assistance...

ADVISORY OPINION

Employment

a. Pursuant to subsection 6B-2-5(h)(1) of the Ethics Act, a full-time public employee who
exercises policymaking, nonministerial or regulatory authority may not seek employment with
any person who is or may be regulated by her governmental agency.

The requestor’s duties include technical, clerical and supervisory services but do not encompass
policymaking or regulatory responsibilities. The Commission has determined that the requestor
does not have the requisite authority contemplated by subsection 6B-2-5(h)(1) of the Ethics Act.

Therefore, it would not be a violation of subsection 6B-2-5(h)(1) of the Ethics Act for the
requestor to be employed by a lobbying Association while on annual leave from her employment
with the Legislature since the public employee does not exercise policymaking, nonministerial
or regulatory authority.

Reporting Requirements
b. Subsection 6B-3-4(b)(2) of the Ethics Act provides that a Lobbyist is not required to report
expenditures incurred for secretarial and staff assistance. Therefore, compensation paid for

secretarial services provided during a lobbying Association’s annual conference is not a lobbying
expense required to be disclosed on the Lobbyist Reporting Form.
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