ADVISORY OPINION NO. 91-68
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
ON OCTOBER 3, 1991

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

Chairman of a County Ambulance Authority
OPINION SOUGHT

Whether it is a violation of the Ethics Act for a Board member of an Emergency Operation
Center to serve simultaneously as a Board member of a County Ambulance Authority?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

An Emergency Operation Center Board member has been selected to serve as a Board member
for the County Ambulance Authority. Both positions are part-time appointed positions with
responsibilities which may overlap.

The Ambulance Authority was created to establish and maintain adequate emergency ambulance
systems for the entire County in order to promote the health and welfare of the citizens and
residents of this County. The Board members of this particular Ambulance Authority are
compensated for their service.

The Emergency Operation Center is responsible for the emergency dispatching (911) system in
- the County and Board members of the Emergency Operation Center are compensated for their
service.

The requestor states that there will be contractual agreements between the County Ambulance
Authority, the Emergency Operation Center and ambulance operators to provide emergency
ambulance services throughout the County.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code 6B-2-5(h)(1) states that no full-time public official...who exercises
policymaking, nonministerial or regulatory authority may seek employment with, or allow
himself or herself to be employed by any person who is or may be regulated by the governmental
body which he or she serves while he or she is employed or serves in the governmental agency.
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West Virginia Code Section 6B-1-2(c) states in pertinent part that...the State government and its
many public bodies and local governments have many part-time public officials and public
employees serving in elected and appointed capacities; and that certain conflicts of interest are
inherent in part-time service and do not, in every instance, disqualify a public official from the
responsibility of voting or deciding a matter; however, when such conflict becomes personal to
a particular public official or public employee, such person should seek to be excused from
voting, recused from deciding, or otherwise relieved from the obligation of acting as a public
representative charged with deciding or acting on a matter.

ADVISORY OPINION

Employment

Subsection 6B-2-5(h) of the Ethics Act only limits a full-time public official who exercises
policymaking, nonministerial or regulatory authority from seeking employment with, or allowing
himself to be employed by any person who is or may be regulated by the governmental agency
which he serves while he serves in such agency.

In this instance subsection 6B-2-5(h) does not apply since the individual, while acting as a Board
member of the Emergency Operation Center or the County Ambulance Authority, is not a "full-
time" public official. Further, although in his capacity as an Emergency Operation Center Board
member he may exercise policymaking, regulatory and nonministerial authority, he would not
be seeking employment with a person regulated by thie Center. The Commission determined in
Advisory Opinion #91-54 that the prohibition against seeking employment with regulated
"persons” established in subsection 6B-2-5(h) of the Ethics Act does not apply to seeking
employment with other governmental agencies.

Therefore, it would not be a violation of subsection 6B-2-5(h)(1) of the Ethics Act for a Board
member of an Emergency Operation Center to serve simultaneously as a Board member of a
County Ambulance Authority.

The Authority Member should be mindful of subsection 6B-1-2(c) of the Ethics Act which
provides that a public official should seek to be excused from voting, recused from deciding or
otherwise relieved from the obligation of acting as a public representative charged with deciding
or acting on a matter that has become "personal to him". The Commission considers a matter
to be "personal" when the public official has any pecuniary interest either directly or indirectly
in the matter, is affected in a manner which may influence his vote or would give the appearance
of impropriety. The Commission has determined that in order for a public official’s recusal to
be effective he must physically remove himself from the room during the discussion and decision

making process.
Lotenlers,

Chairman 4
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