ADVISORY OPINION NO. 92-32
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
ON SEPTEMBER 3, 1992
GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION
Executive Director of an Authority
OPINION SOUGHT

Is it a violation of the Ethics Act for an Authority’s Board members and employees to also serve
on the Board of a non-profit Foundation?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

Several Authority Board members and employees would like to serve on the Board of a non-
profit Foundation. This Foundation was created for the sole purpose of generating, holding and
disbursing money for the Authority’s projects. Currently the major role of the Foundation is to
hold federal funding granted to the Authority.

These funds are utilized for all aspects of Authority endeavors but are not used to subsidize
Authority employee compensation packages. Further, the requestor has stated that Authority
Board members are not compensated for their service and similarly members of the Foundation
would not receive compensation for service on this Board.

The Commission notes that the non-profit Foundation is not regulated by the Authority.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code §6B-1-2(c) states in pertinent part that...the State government and its many
public bodies and local governments have many part-time public officials and public employees
serving in elected and appointed capacities; and that certain conflicts of interest are inherent in
part-time service and do not, in every instance, disqualify a public official from the responsibility
of voting or deciding a matter; however, when such conflict becomes personal to a particular
public official or public employee, such person should seek to be excused from voting, recused
from deciding, or otherwise relieved from the obligation of acting as a public representative
charged with deciding or acting on a matter.
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West Virginia Code §6B-2-5(h)(1) states in pertinent part that...no full-time public official or
full-time public employee who exercises policymaking, nonministerial or regulatory authority
may seek employment with, or allow himself or herself to be employed by any person who is
or may be regulated by the governmental body which he or she serves while he or she is
employed or serves in the governmental agency. The term "employment” within the meaning
of this section includes professional services and other services rendered by the public official
or public employee whether rendered as an employee or as an independent contractor.

ADVISORY OPINION

In considering this request, the Ethics Commission has analyzed the facts presented in light of
the statutory violations contained in the Ethics Act. The Commission has determined that there
is no provision of the Ethics Act which per se prohibits Authority Board members and employees
from also serving on the Board of a non-profit Foundation.

Authority Board Members

Pursuant to WV Code §6B-2-5(h)(1), full-time public officials or employees who exercise
policymaking, regulatory or nonministerial authority may not seek employment with any person
who is or may be regulated by their governmental agency. Although the individuals included in
this request are Board members or employees of the Authority and as such their responsibilities
may include policymaking, regulatory and nonministerial authority, the non-profit Foundation
is not regulated by this Authority.

Therefore, it is not a violation of WV Code §6B-2-5(h)(1) for the Authority’s Board members
and employees to serve on the Board of the non-profit Foundation.

The Commission reminds the requestor that WV Code §6B-1-2(c) provides that public officials
should seek to be excused from voting, deciding or otherwise acting on a matter that has become
"personal” to them. The Commission considers a matter to be "personal” when the public
officials have any direct or indirect pecuniary interest in the matter, is affected in a manner
which may influence their vote, or when voting would give the appearance of impropriety. The
Commission has determined that in order for public officials’ recusal to be effective they must
physically remove themselves from the room during the discussion and decision making process.
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Foundation Board Members

The Commission notes that the restrictions established in the Ethics Act as outlined above apply
only to Board members and employees in their capacity as public servants with the Authority.

The Commission finds that the non-profit Foundation does not fall within the scope of the Ethics
Act. Neither the activities of the Foundation nor the actions of the Board members of such
Foundation are subject to the code of conduct established by in the Act. Consequently, the Ethics
Commission does not have jurisdiction over matters relating to the nonprofit Foundation.
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