ADVISORY OPINION NO. 94-18
ISSUED BY THE
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION
ON JULY 7, 1994

GOVERNMENTAL BODY SEEKING OPINION

Spouse of a County Board of Education Member
OPINION SOUGHT

Is it a violation of the Ethics Act or WV Code §61-10-15 for the spouse of a County Board of
Education member to be employed by that County Board of Education?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A County Board of Education has posted a notice of a job vacancy for a Special Education
Director/Elementary Education Director/Staff Development Coordinator/Education Diagnostician.
The duties of this position include the development and administration of appropriate services
to special education students; working in cooperation with the central office staff and school
personnel to implement goals for early and middle childhood curriculum instruction through the
development, delivery, implementation and evaluation of prescribed curricular programs and
goals; diagnostic prescriptive testing of students referred by classroom teachers and/or
psychologists and coordinating test data for the referred students; and coordinating and
supervising staff development programs for all personnel.

Although the position does not require an administrative certificate, the job is posted as .75
administrative and .25 teaching. The requestor would like to apply for this position. However,
her spouse is currently serving as a member of that County Board of Education.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code §6B-2-5(b)(1) states in pertinent part that...a public official...may not
knowingly and intentionally use his...office or the prestige of his...office for his...own private
gain or that of another person.
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West Virginia Code §6B-2-5(d)(1) states in pertinent part that...no elected...public
official...member of his...immediate family or business with which he...is associated may be a
party to or have an interest in the profits or benefits of a contract which such official or
employee may have direct authority to enter into, or over which he or she may have control:
Provided, That nothing herein shall be construed to prevent or make unlawful the employment
of any person with any governmental body...

West Virginia Code §61-10-15 states in pertinent part that...It shall be unlawful for any member
of a county board...to be or become pecuniarily interested, directly or indirectly, in the proceeds
of any contract or service or in furnishing any supplies in the contract for, or the awarding or
letting of, which as such member he may have any voice, influence or control: Provided,
however, That nothing herein shall be construed to prevent or make unlawful the employment
of the spouse of such member...as principal or teacher, auxiliary or service employee in the
public schools of any county... '

ADVISORY OPINION

In considering this request, the Ethics Commission has analyzed the facts presented in light of
the statutory violations contained in the Ethics Act. The Commission has determined that there
is no provision of the Ethics Act which would prohibit the requestor from being employed by
the County Board of Education when her spouse is a member of that Board.

Public Contracts

Pursuant to WV Code §6B-2-5(d)(1) no public official or member of his or her immediate family
may have more than a limited interest in the profits or benefits of a public contract over which
the public official has direct authority or control. As a member of the Board of Education, the
requestor’s spouse would have direct authority and control over all contracts, including
employment contracts, entered into by the County Board of Education.

However, WV Code §6B-2-5(d)(1) specifically provides that nothing contained within that
subsection shall be construed to prevent or make unlawful the employment of any person with
any governmental body. Therefore, it would not be a violation of WV Code §6B-2-5(d)(1) for
the requestor to be employed by the County Board of Education while her spouse is a member
of that Board.

Private Gain

Pursuant to WV Code §6B-2-5(b)(1), public officials may not use their office or its resulting
prestige for personal private gain or for the private gain of another. Therefore, the requestor’s
spouse may not use his position as a member of the County Board of Education to obtain,
increase or promote the interests of his spouse as an employee of the Board of Education.
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West Virginia Code §61-10-15

West Virginia Code §61-10-15 provides that it is a criminal violation for any county officer to
be pecuniarily interested, directly or indirectly, in the proceeds of any contract or service when
he may have voice, influence or control over the letting of such contract. Although this
prohibition would include employment contracts, the statute specifically provides that nothing
contained within it shall be construed to prevent the employment of the spouse of any such
member as a principal, teacher, auxiliary or service employee in the public schools of any
county.

However, the Commission notes that the protection of this proviso is not afforded to various
other employment positions such as central office administrator. See W.Va. Education Assn.
v. Preston County Bd. of Ed., 297 S.E.2d 444 (WV 1982). "Central Office Administrator" is
defined in WV Code §18A-1-1(4) as "the superintendent, associate superintendent, assistant
superintendent, and other professional educators, whether by these or other appropriate titles,
who are charged with the administering and supervising of the whole or some assigned part of
the total program of the county-wide school system." (emphasis added)

In this instance the position is posted as .75 administrative with duties which reflect
administrative responsibilities. The Commission therefore determines that the position of Special
Education Director/Elementary Education Director/Staff Development Coordinator/Education
Diagnostician as described would be considered a Central Office Administrator and would not
be exempt from the provisions of WV Code §61-10-15.

Consequently, it would be a violation of WV Code §61-10-15 for the spouse of a County Board

of Education member to be employed by that County Board of Education in the posted position
since she would be considered a central office administrator.
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