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PERSON SEEKING OPINION

Private engineering firm

OPINION SOUGHT

Is it a violation of the Ethics Act if a firm hired by a State agency to develop, implement and
administer a certification program for well drillers also performs well drilling services subject
to the certification program?

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A State agency is responsible for establishing and maintaining a certification program for those
in the business of drilling monitoring wells. This agency has asked another State agency to
develop and administer a certification program similar to that agency’s existing program for
water well drillers.

The second agency has issued a Request for Proposal (REP) for a vendor to develop and
administer the program, i.e. supply all necessary instruction, testing, certification and record
keeping.

A private sector engineering firm intends to respond to the RFP and seek to secure a contract
for the certification program. That engineering firm, the requester here, is currently active in
drilling both water and monitoring wells and asks whether it would be a violation of the Ethics
Act for it to continue to drill wells while administering the certification program.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code § 6B-2-5(a) provides that...The provisions of this section apply to all elected
and appointed public officials and public employees, whether full or part time, in state, county,
municipal governments and their respective boards, agencies, departments and commissions and
in any other regional or local governmental agency, including county school boards.

ADVISORY OPINION

A State agency plans to contract with a private company to develop and administer a certification
program for those engaged in drilling monitoring wells. A private engineering firm, which
currently drills monitoring wells, is interested in bidding on the contract.



The engineering firm is concerned to establish whether it would be a violation of the Ethics Act
for it to engage in the business of drilling monitoring wells, if it were awarded the contract to
develop and administer the proposed certification program - since they would in effect, be
training, testing, and certifying themselves as well as their competitors.

West Virginia Code §6B-2-5(a) describes the persons who are covered by the code of conduct
contained in the Ethics Act. That language clearly excludes this private sector engineering firm.
Neither the firm nor its personnel are subject to the Act and it would not be a violation of the
Ethics Act for the engineering firm to both develop and administer the certification program and
engage in drilling monitoring wells.

Although the engineering firm and it personnel are not covered by the Ethics Act, the
Commission notes that the RFP contains a mandatory prohibition against a vendor having a
conflict of interest. The prohibition provides that "the vendor shall covenant that it, its officers
or members or employees presently have no interest and shall not acquire any interest, direct or
indirect, which would conflict or compromise in any manner or degree with the performance of
its services hereunder."

It is the Ethics Commission’s concern that an arrangement which permitted the engineering firm
to train, test and certify their own personnel, as well as their competitors, could constitute a
conflict of interest. The Commission urges the requester to seek clarification from the WV
Division of Purchasing as to whether these facts constitute a conflict of interest prohibited by the
Request for Proposal provision.
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