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WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

The Chairman of a County Board of Health asks if the Board may consider another Board member
for the position of administrator of the local health department.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The County Board of Health has the responsibility for hiring the administrator of the local health
department. The Board advertised the position in newspapers, and a Board member who possesses
the necessary qualifications applied. The Board reviewed the applications at two special meetings,
and the member/applicant recused herself on both occasions.

The Chairman represents that the member/applicant is the most qualified for the position, and the
Board seeks guidance on whether it may hire the applicant.

PERTINENT STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

West Virginia Code 6B-2-5(b)(1) provides in pertinent part that... A public official or public
employee may not knowingly and intentionally use his or her office or the prestige of his or her office
for his or her own private gain or that of another person. The performance of usual and customary
duties associated with the office or position or the advancement of public policy goals or constituent
services, without compensation, does not constitute the use of prestige of office for private gain.

WV Code § 61-10-15 provides in pertinent part that..."It shall be unlawful for...any member of any
other county or district board...to be or become pecuniarily interested, directly or indirectly, in the
proceeds of any contract or service, or in furnishing any supplies in the contract for, or the awarding
or letting of, which, as a member, he may have any voice, influence or control ..."

ADVISORY OPINION

Only one section of the Governmental Ethics Act is pertinent to this inquiry.! Subsection 6B-2-

1

Subsection 6B-2-5(h) limits full-time public officials who exercise regulatory authority from
seeking employment with any person who is or may be regulated by the governmental agency which



5(b)(1) prohibits the intentional use of public office for private gain.

The Commission has previously ruled, in Advisory Opinion 91-50, that it would not be a violation
of the Governmental Ethics Act for the Chairman of a Solid Waste Authority to apply for the position
of Director of the same Solid Waste Authority.

As that opinion explained, a board member may be considered for employment by her own board if
(a) the Board provides an adequate and meaningful public notice to all possible applicants; (b) the
Board member removes herself from the decision making process and independent, impartial
decision-makers are substituted; and (c) the Board member possess the necessary qualifications.
Once hired, the Board member would need to resign from the Board. See Advisory Opinion 91-16.

Therefore, the Commission concludes that the County Board of Health may consider a Board member
for the position of Administrator as long as the above-listed conditions are met. The requester has
represented that the Board member is the most qualified applicant and has provided the Commission
with documentation that the Board provided meaningful public notice and the Board member recused

herself from Board discussions concerning the position.

Because the requester is a member of a county board, the broader prohibitions of West Virginia Code
§ 61-10-15 must also be considered. This criminal statute makes it unlawful for any county board
member “to be or become pecuniarily interested” in the proceeds of any contract over which the
member may have “any voice, influence or control.” Contracts under the statute include employment
contracts, and a board member with a pecuniary interest may not recuse herself to avoid the problem.
Moreover, a Board member who votes to approve a contract, knowing that another member has a
pecuniary interest, may also be subject to removal from office. Cimino v. Board of Education, 158
W. Va. 267,210 S.E.2d 485 (1974).

It is the opinion of the Commission that the County Board of Public Health cannot consider one of
its Board members for employment be the Board unless the member/applicant resigns her position

they serve. In this instance, the member is not a full-time public official, and the restriction does not
apply to employment with another governmental entity. Subsection 6B-2-5(d) prohibits part time
appointed officials from having an interest in a public contract over which they have authority to
enter into or control unless their interest is publicly disclosed and they recuse themselves from
deliberations and decision making. This section does not apply to employment contracts.
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before the Board makes its hiring decision. Although the Governmental Ethics Act permits the
member to resign after being hired, § 61-10-15 does not. The Board cannot hire an individual who
is still a Board member at the time of its vote without violating the statute.
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Chairman
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