ADVISORY OPINION NO. 2004-28
Issued On January 6, 2005 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINTON SOUGHT

A County Board of Education asks if it is a violation for a potential vendor to pay the expenses of
certain agency personnel to travel to and attend a vendor's product related open house.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The County Board of Education is building a new high school. The new high school will contain
a state-of-the-art printing facility. The facility will be used for instruction of the printing trade and
will also provide printing services to schools throughout the state. The facility is being funded in
part via grant from the West Virginia Economic Development Authority. It is believed that the
teaching of the printing trade will help bolster economic growth in West Virginia by establishing

a trained labor force for this growing industry.

In evaluating which operating system to acquire, the board of education has made the preliminary
determination that technology developed by a German a company would best serve the needs of the
school. The German company holds a patent for the process which it has developed. Atpresent, no
other company in the United States has this technology, nor is this system operating in the states.
Thus if the school system purchases the system, it will be the first facility in the United States to

employ the technology. The contract must be placed out for bid.

The German Company is holding an open house in Germany. It has offered to pay the cost of
attending the open house for the School Superintendent, the President of the Board, the County
Supervisor of Vocational Education, and the Director of Operations.

The open house is more comparable to a trade show. At the event, the company will unveil new
products. During the course of the trip, the company will provide on site demonstrations of the
equipment for the county school board representatives. It will also take them to a local company that
uses the system and provide training. As there is no similar system in the United States, it is not

possible to inspect the equipment without traveling.

STATUTORY PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSTON

West Virginia Code §6B-2-5(b)(1) states in pertinent part that...a public official...maynot knowingly
and intentionally use his...office or the prestige of his...office for his...own private gain or that of
another person. The performance of usual and customary duties associated with the office or
position or the advancement of public policy goals or constituent services, without compensation,
does not constitute the use of prestige of office for private gain.



West Virginia Code §6B-2-5(c)(1) states in pertinent part that..no official or employee may
knowingly accept any gift, directly or indirectly, from a lobbyist or from any person whom the
official or employee knows or has reason to know:

(A) Ts doing or seeking to do business of any kind with his or her agency;

(B) Is engaged in activities which are regulated or controlled by his or her agency; or

(C) Has financial interests which may be substantially and materially affected, in a manner
distinguishable from the public generally, by the performance or nonperformance of his official

duties.

ADVISORY OPINION

In previous Advisory Opinions the Ethics Commission has approved the practice of government
agencies permitting vendors to pay the expenses of agency personnel when they attend events
designed to enhance their job related skills or knowledge. For instance, in A.O. 98-18 the
Commission found that it was permissible for a Public Service District (PSD) to be reimbursed by
a potential vendor for the expense of key personnel attending a one day seminar on wastewater

treatment equipment.

In certain instances, this practice does not violate the Ethics Act's prohibition against the acceptance
of gifts because the employing agency and the public benefit significantly from the increase in the
traveler's job related skills or knowledge. Although the individual traveler benefits, it is not the type
of benefit which violates the Ethics Act.

There is no improper use of office for private gain where there is an overriding public benefit to such
travel and the true recipient is the governmental agency, not the individual agency traveler. The
incidental benefit to the individual is legitimized by the overriding public benefit.

To assist public officials and public employees in determining whether accepting financing for a trip
from someone outside the agency is acceptable, the Commission established the following

guidelines:
1. The trip must be necessary to fulfill an existing agency need.

The first consideration must be whether the trip will significantly enhance the traveler's occupational
skill or knowledge or provide important information needed by the agency to meet its official
mandate. Public employees and officials who have been offered trips should consult with their
supervisor or agency head for guidance in making this judgment.

If the trip was conceived and scheduled by the agency prior to and independent of the offer of
payment from a third party, then it is likely that the trip isnecessary to the agency's official activities.

The skill, knowledge or information to be gained from the trip should meet a clear immediate need
ofthe agency. The information should be of immediate value to current or planned activities of the
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agency rather than theoretically valuable to activities that are neither current nor planned for the

foreseeable future.
2. The trip must be appropriate for the proposed traveler.

A trip is appropriate for the traveler who needs and will use the information or job skill enhancement
or who is the agency employee most suitable to acquire and transfer the information or skills to other

appropriate agency personnel.
3. The site of the proposed trip must be appropriate.

Central to this inquiry is a consideration of whether the trip is a reasonable means of meeting the
agency's needs. For example, it would not be reasonable for the agency to send its personnel to an
out of state resort to obtain information that is readily available locally. Similarly, it would not be
reasonable to permit an interested person to provide agency personnel such a trip.

4. The trip must offer a reasonable return on the time spent.

The trip should represent a reasonable investment of the traveler's time when weighed against the
information acquired or the degree of improvement in job skills. A five day trip comprised of two
travel days and three days of light class work would not be a reasonable way to acquire information
or skills which could be adequately presented in a one day seminar.

Thisconsideration also applies to part-time officials and employees who might travel outside official
work hours. Ifthey accept inappropriate free trips offered because of their public positions they may
violate the Ethics Act's prohibition against using the prestige of office for private gain.

5. The benefit to the agency must be significantly greater than the incidental benefit
to the traveler. '

Ifthe incidental personal benefit to the traveler outweighs the benefit to the agency, then the trip is
in reality a gift to the traveler and not the agency. In such a case the trip should not be accepted
because it is a gift to the individual of more than nominal value.

A safe rule would be to limit acceptance to only expenses that the agency itself would accept for
reimbursement, i.e. reasonable food, travel, lodging, and attendance fees. First class airfares, deluxe
accommodations, and other perks not associated with the basic travel, meals, and lodging required
by the trip would increase the incidental benefit to the traveler.

The foregoing guidelines provide the requestor and other public servants ameans of judging whether
a specific offer of a trip 1s acceptable under the Ethics Act. Care should always be taken that no gift
1s tendered or accepted under facts or circumstances which could impair the impartiality and
independent judgment of public servants in a particular governmental agency or give the appearance
of impropriety or the creation of a quid pro quo.
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The cost of leasing or purchasing the printing system technology will involve a significant
expenditure of money. In order to ensure that the operating systems will serve the needs of the
school and the state, it is important that the potential purchase be carefully evaluated and scrutinized.

Based on the information provided, and as the technology cannot be inspected and evaluated in the
United States, the Ethics Commission finds that the proposed trip is acceptable. The criteria for
determining who should attend 1s that the traveler must be an individual "who needs and will use the
information or job skill enhancement or who is the agency employee most suitable to acquire and
transfer the information or skills to other appropriate agency personnel.” The Board has stated that
the offer to reimburse expenses has been extended to four persons. The Board of Education must
apply the applicable guidelines provided in order to determine whether each individual is an
appropriate traveler, and meets all of the five criteria.

The Commission notes that this opinion 1s limited to the specific facts and circumstances of this
particular case, and the decision may not be relied upon by others without having first consulted with
and received written confirmation from the Ethics Commission
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