ADVISORY OPINION NO. 2008-05
Issued on July 10, 2008 By the
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

An Attorney for a County Parks and Recreation Commission (PRC) asks ifitis a
violation of the Ethics Act for employees to enjoy free use of the Commission’s
recreational facilities.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

For years, the PRC has allowed all its employees to use all PRC recreational facilities,
including golf courses, without charge. This practice appears to be generally consistent
with the practice of other public recreation providers in West Virginia. Other public
recreation providers, however, expressly limit their employees’ free use of recreational
facilities during times that their use does not interfere with use by paying customers.
Private recreation providers in West Virginia allow their employees either free use or
discounted rates for use of their recreational facilities. As for private golf courses,
employees are only allowed to golf during slow times (generally not on mornings or
weekends).

According to its website, PRC operates four public golf courses and employs PGA golf
professionals. In their capacity as such, these golf professionals provide golf lessons to
paying customers. Almost every lesson is conducted on a driving range. Any member
of the public may use the driving range for personal use or to offer golf lessons,
according to the requester. In the rare event that the pro provides a playing lesson, the
customer pays for the green fee. The requester has not indicated whether PRC’s golf
professionals clock out to conduct private golf lessons for which they are directly paid,
or whether they remain on the clock.

At other government operated golf courses in West Virginia, golf professionals also
provide golf lessons to paying customers. Since the government itself does not offer
golf lessons, the golf professional clocks out to conduct a lesson, and accepts private
payment from the customer. As with PRC, most lessons are conducted on the driving
range at no additional cost to the customer, but if the golf professional conducts a
playing lesson, the customer must pay for the green fee.

At privately run golf courses in West Virginia, golf professionals provide golf lessons as
part of their employment duties. As with public courses, most lessons are conducted on
the driving range at no additional cost to the customer. For playing lessons, the practice
varies as to whether a customer must pay for the green fee, and if so, how much.



CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1) reads:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally
use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain or that of another person. Incidental use of equipment or
resources available to a public official or public employee by virtue of his
or her position for personal or business purposes resulting in de minimis
private gain does not constitute use of public office for private gain....

W. Va. Code § 6B-2-5(m) states in pertinent part that...no public employee shall
knowingly request or accept from any governmental entity compensation or
reimbursement for any expenses actually paid by ... any other person.

ADVISORY OPINION

Free Use of Recreational Facilities

Here, a Parks and Recreation Commission asks whether its policy of providing free use
of its recreational facilities to its employees violates the Ethics Act. The Commission
recognizes that it is common practice for recreation providers, both public and private,
to allow their employees free use of recreational facilities, with limitation. Allowing
limited facility use in a manner that does not detract or diminish the service PRC
provides to its paying customers provides benefits to its employees and boosts morale
at no additional cost to the County. Further, any benefit to employees is outweighed by
the overall benefit to the County in that it is in a better position to compete with other
recreation providers that provide the same benefit.

Thus, Parks and Recreation employees are entitled to the use of County recreational
facilities without charge, so long as the use thereof does not interfere with the public’s
use and enjoyment of the recreational facilities. This use must be confined to periods
when such use does not interfere with the paying customer. Further, PRC shall monitor
its employees’ use of PRC’s recreational facilities to ensure that such use does not
interfere with the public’s use and enjoyment of the recreational facilities. The
Commission advises PRC to consult with its attorney to determine whether the free use
of County recreational facilities is a taxable fringe benefit.

PRIVATE GOLF LESSONS

Having established that PRC employees may enjoy free use of County recreational
facilities, the Commission must decide if PRC’s golf professionals may offer golf lessons
to paying customers at PRC recreational facilities. Further, if the Commission
authorizes such lessons, may golf professionals accept private payment for providing
those lessons while still on the government clock?
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The requester has stated that having PRC’s golf professionals provide golf lessons is
good for PRC. “By providing lessons, [PRC] benefits because individuals who play well
tend to utilize the courses more often. This, in turn, generates income and has the
effect of creating long-term relationships with patrons.” The Commission accepts this
proposition as legitimate, and a good use of its professionally trained employees.
Unless, however, the golf professionals clock out to conduct golf lessons, they are using
their public positions for private gain.

In Advisory Opinion 2004-09, a State University asked for guidance on participating in a
wellness program, and whether the program coordinator could receive a free annual
membership to the YMCA. The YMCA asked the University to designate an employee
to serve as coordinator, responsible for publicizing the discount program in an effort to
obtain the required level of participation. The YMCA offered a free annual membership,
valued at over $400, to the coordinator.

In the Opinion, the Commission authorized University employees to participate in the
wellness program, and for an employee to serve as coordinator, either on the
employer’s time or on the employee’s own time because the agency employer is the
primary beneficiary of significant participation in this weliness program. The
Commission concluded, however, that the Ethics Act’'s prohibition against the use of
public office for private gain precludes an employee authorized or assigned to perform
the coordinator duties on her/his employer’s time prohibits the employee/coordinator
from accepting a free YMCA membership.

Here, but for their public positions, PRC’s golf professionals would not have access to
PRC recreational facilities to conduct golf lessons. Accepting payment from private,
paying customers for performing work arguably within the scope of their employment,
while on their employer’s time, constitutes the use of office for private gain.

Additionally, the Ethics Act contains a ban against "double dipping." This provision
prohibits public servants from accepting compensation from any governmental entity if
they are already paid for that same work by another person. Here, PRC employs the
golf professional at a set salary to work certain hours. Thus, accepting private payment
for conducting golf lessons while on the government’s clock constitutes double dipping
in violation of W. Va. Code § 6B-2-5(m).

If, however, PRC’s golf professionals clock out to conduct their private golf lessons, they
do not violate either provision of the Ethics Act cited above. Park employed golf
professionals may conduct golf lessons for paying customers so long as they clock out
to do so. PRC shall maintain written records to ensure that each golf professional who
conducts private golf lessons does so on the employee’s own time. Further, in the
event that any such golf lesson is conducted on the course, rather than on a driving
range or putting green, the customer/student must remit a green fee to the County in
addition to any fee paid to the golf professional for the private lesson. Otherwise, the
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golf professional is in a position to enhance the private services offered at the expense
of the County, which would otherwise collect a green fee.

The Commission notes that governmental entities are free to impose stricter standards
on employees than those contained in the Ethics Act.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code
§ 6B-1-1 et seq., and does not purport to interpret other laws, rules or agency policies.
In accordance with W. Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may
be relied upon in good faith by public servants and other persons unless and until it is
amended or revoked, or the law is changed.

S

Vs

/

L

/é 7

e ) )
Larry L. Rowe, Acting Chair
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