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OPINION SOUGHT 
 
A Candidate for a County Board of Education (BOE) whose husband is employed by 
the BOE as Chief Mechanic asks whether, in the event that she is elected to the BOE, 
her husband may continue his employment with the BOE. 
 
FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION 
 
The Requester is a candidate for a County Board of Education (BOE).  Her husband is 
employed by the same BOE as Chief Mechanic.  According to the Requester, his job is 
not at the Central Office or at one of the public schools, but is physically located at the 
bus garage. 
 
CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION 
 
W. Va. Code ' 6B-2-5(b) reads in relevant part: 
 

A public official … may not knowingly and intentionally use … her office or 
the prestige of … her office for … her own private gain or that of another 
person.   

 
W. Va. Code § 6B-2-5(d)(1) reads, in pertinent part: 
 

In addition to the provisions of section fifteen, article ten, chapter sixty-one 
of this code, no elected … official … or member of … her immediate family 
…may be a party to or have an interest in the profits or benefits of a 
contract which the official … may have direct authority to enter into, or 
over which … she may have control: Provided, That nothing herein shall 
be construed to prevent or make unlawful the employment of any person 
with any governmental body…. 

 
 W. Va. Code § 61-10-15(a) states, in pertinent part: 
 

It is unlawful for … any member of any … county or district board or any 
county or district officer to be or become pecuniarily interested, directly or 
indirectly, in the proceeds of any contract or service … if, as a member, … 
he or she may have any voice, influence or control: Provided, That nothing 
in this section prevents or makes unlawful the employment of the spouse 
of a member … as a principal or teacher or auxiliary or service 
employee in the public schools of any county…. 
(emphasis supplied) 
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W. Va. Code § 18-1-1(h) and § 18A-1-1(e) define service personnel as any: 
 

nonteaching school employee who is not included in the meaning of 
"teacher" as defined in this section, and who serves the school or schools 
as a whole, in a nonprofessional capacity, including such areas as 
secretarial, custodial, maintenance, transportation, school lunch and 
aides. Any reference to "service employee" or "service employees" in this 
chapter or chapter eighteen-a of this code means service person or 
service personnel as defined in this section.  
(emphasis supplied) 

 
ADVISORY OPINION 
 
If the Requester is successful in her bid for a seat on the County Board of Education, 
she will be subject to the provisions established in the Ethics Act and to the prohibitions 
contained in W. Va. Code § 61-10-15. 
 

Public Contracts 
 
Both the Ethics Act and W. Va. Code § 61-10-15, a criminal misdemeanor statute, 
prohibit public servants from being a party to, or having a financial interest in, a public 
contract over which their public positions give them control.  The relevant provision in 
the Ethics Act further states, however, that the prohibition is not intended to apply to 
“the employment of any person with any governmental body”.  W. Va. Code § 6B-2-
5(d)(1) Thus, there is nothing in the Ethics Act which prohibits a BOE member’s spouse 
from being employed by the same BOE.  Notwithstanding this conclusion, our inquiry 
does not end here. 

 
West Virginia Code § 61-10-15 

 
We must next analyze whether W. Va. Code § 61-10-15, which is more comprehensive, 
authorizes the Requester’s spouse’s employment.  This statute prohibits a covered 
person, such as a BOE member, from having a personal financial interest, directly or 
indirectly, in public contracts over which her public position gives her voice, influence or 
control.  Unlike the Ethics Act, it does not specifically make an exception for the 
employment of any person by any governmental body.  Instead, it is stricter than the 
Ethics Act and also contains strict anti-nepotism provisions which prohibit, with limited 
exceptions, the employment of immediate family members by county officials, including 
county school board officials. As for school board members, their spouses may be 
employed in the following positions: principals or teachers, or auxiliary or service 
employees in the public schools of any county.   
 
The Commission has not had many opportunities to interpret this proviso as it relates to 
the employment of a BOE member’s spouse with the same BOE.  In Advisory Opinion 
92-11, the Commission first noted that the protection of this proviso is not afforded to 
various employment positions such as central office administrator.  Central office 
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administrator is defined in W. Va. Code § 18A-1-1(4) as "the superintendent, associate 
superintendent, assistant superintendent, and other professional educators, whether by 
these or other appropriate titles, who are charged with the administering and 
supervising of the whole or some assigned part of the total program of the county-wide 
school system."  The Commission concluded that the position of Special Education 
Director met the definition of central office administrator, and therefore the BOE 
candidate could not serve on the BOE while his spouse was employed in that position 
by the same BOE.1

 
 

By contrast, in Advisory Opinion 94-04, the Commission held that the position of 
Instrumental Music Coordinator, a part-time non-administrative position, did not meet 
the definition of Central Office Administrator, and therefore the BOE member could 
serve on the BOE while her spouse was employed in that position by the same BOE.2

 
 

In a court case wherein a teacher’s union sought to remove certain school officials from 
office for alleged violations of W. Va. Code § 61-10-15, the decision focuses on the 
distinction between teacher and central office administrator.  See WVEA v. Preston Co. 
Bd. of Ed., 297 S.E.2d 444 (W. Va. 1982).  The Court wrote:  “Legislative recognition 
that there are differences between individuals working in a specific school directly with 
students (principals and teachers), and those in a central office administering a school 
system and supervising other professional personnel, is logical.”  Id. at 447. 
It may also be argued that, under West Virginia’s school laws, public school employees 
fall into one of two discrete categories, professional employees and service employees.  
The Supreme Court of Appeals recognized this legal dichotomy in the case of Crow v. 
Wayne County Board of Education

West Virginia Code 18A-1-1(a) specifically provides that: “School 
personnel shall be comprised of two categories: Professional personnel 
and service personnel.”  The two types of personnel are defined in 
different ways.  Professional personnel are described as persons who 
meet certification requirements of the state or licensing requirements of 
the state, or both, and include professional educators or other professional 
employees.  It is also stated that “professional educators” has the same 
meaning as teacher as defined by the Code.  W. Va. Code 18A-1-1(b) and 
(c). “Service personnel,” on the other hand, are defined by W. Va. Code 
18A-1-1(e), which states: “Service personnel' means those who serve the 
school or schools as a whole, in a nonprofessional capacity, including 

, 599 S.E.2d 822, at 825 (W. Va. 2004): 

                                            
1  See also Advisory Opinion 94-18 wherein the Commission concluded that the position of Special 
Education Director/Elementary Education Director/Staff Development Coordinator/Education 
Diagnostician fit the definition of Central Office Administrator, and therefore the BOE candidate could not 
serve on the BOE while his spouse was employed in that position by the same BOE.  The Commission 
noted that although the position did not require an administrative certificate, the job was posted as 75% 
administrative and 25% teaching. 
2   The Commission cautioned in its conclusion:  “If the job description changes to reflect new 
administrative responsibilities, the requestor may be prohibited from serving in that position if his spouse 
is a member of the Board.” 
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such areas as secretarial, custodial, maintenance, transportation, school 
lunch and as aides.”  

Here, the Ethics Commission must first examine whether the position of Chief Mechanic 
is a professional educator position, or one of the positions that the statute permits a 
spouse to hold.  Specifically, is the Chief Mechanic a professional educator and/or one 
of those “other appropriate titles” charged with administering and supervising some part 
of the total program of the county-wide school system?  Or, is the Chief Mechanic 
merely a service employee? 
 
Pursuant to W. Va. Code § 18-1-1 a service position is a non-teaching employee who 
serves the school or schools as a whole, in a nonprofessional capacity, including areas 
such as maintenance and transportation.  According to the job description, the Chief 
Mechanic is responsible for all mechanical equipment for the county school system.  
The job description further classifies the position as service personnel, and nothing in 
the minimum qualifications fits the definition of professional educator.  Accordingly, the 
Commission hereby concludes that the position of Chief Mechanic is a service position.  
Hence, it falls within the exception which allows the spouse of a BOE member to be 
employed as an auxiliary or service employee. 
 
The Commission must next examine whether the final modifying phrase “in the public 
schools” is intended to require otherwise permitted positions to be physically located in 
a public school.  This phrase is not defined in W. Va. Code § 18-1-1 or in § 18A-1-1.  
Did the Legislature intend to distinguish between Central Office and the individual 
schools?  Does “in the public schools” refer to the county school system as a unit?  This 
is a question of first impression for the Commission, and rules of statutory construction 
require us to attempt to give meaning to every word in the statute.  See Napier v. 
Napier, 564 S.E.2d 418 (W. Va. 2002).3

 
 

The Commission first notes that, in addition to the individual schools and the Central 
Office, there are other physical locations where BOE employees report for work, e.g. 
bus garage, central site for cooking meals for transport to the individual schools, and a 
school system’s sanitation plant.  Further, some employees do not have a set location 
at which they work, but travel from school to school, or, in the case of homebound 
instructors, to their assigned students’ homes.  
  
A more logical interpretation would be that the phrase "in the public schools of any 
county" refers to a public school system in general, rather than a geographic delineation 
of where a particular employee reports for work or performs his or her duties.  We have 

                                            
3     “’It has been a traditional rule of statutory construction that the Legislature is presumed to intend that 
every word used in a statute has a specific purpose and meaning.’ State ex rel. Johnson v. Robinson, 162 
W. Va. 579, 582, 251 S.E.2d 505, 508 (1979). Moreover, ‘[i]n the absence of any definition of the 
intended meaning of words or terms used in a legislative enactment, they will, in the interpretation of the 
act, be given their common, ordinary and accepted meaning in the connection in which they are used.’ 
Syl. pt. 1, Miners in Gen. Group v. Hix, 123 W. Va. 637, 17 S.E.2d 810 (1941), overruled on other 
grounds by Lee-Norse Co. v. Rutledge, 170 W. Va. 162, 291 S.E.2d 477 (1982)….” 
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all heard people, in ordinary conversation, use the term "the public schools" to refer to 
the public school system as a whole, just as they might use the term "school district" or 
"school system."  
 
This interpretation is supported by references throughout Chapter 18.  For example, W. 
Va. Code § 18-1-1 is replete with references to “school” and its various forms:   
 

(a)  “School means the students and teachers assembled in one or more 
buildings, organized as a unit; 

*** 
 

(h) “Service person” … means any nonteaching school employee … who serves 
the school or schools as a whole… 
 

*** 
 

Similarly, W. Va. Code § 18A-1-1 is replete with references to “school” and its various 
forms:   

(c)(4) "Central office administrator" means a superintendent, associate 
superintendent, assistant superintendent and other professional educators who 
are charged with administering and supervising the whole or some assigned part 
of the total program of the countywide school system. … 

(d) "Other professional employee" means a person from another profession who 
is properly licensed and who is employed to serve the public schools. … 

(e) "Service person" … means a nonteaching school employee … who serves 
the school or schools as a whole…. 

Other references throughout Chapters 18 and 18A support the Commission’s 
conclusion that, for purposes of applying the provisions of W. Va. Code § 61-10-15, the 
phrase “in the public schools” refers to the county-wide school system, and not a 
physical location. 
 
As a result of the foregoing analysis, the Commission finds that it would not violate W. 
Va. Code § 61-10-15 for the Requester’s spouse to remain employed by the County 
Board of Education as Chief Mechanic if the Requester is elected to the same BOE. 
 

Private Gain 
 

Pursuant to W. Va. Code § 6B-2-5(b), public officials may not use their office or its 
resulting prestige for personal private gain or for the private gain of another. Therefore, 
the Requester, if elected, may not use her position as a member of the BOE to obtain, 
increase or promote the interests of her spouse as a BOE employee. 
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CONCLUSION 
 
This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code ' 
6B-1-1, et seq. and  W. Va. Code § 61-10-15, and does not purport to interpret other 
laws or rules.  In accordance with W. Va. Code ' 6B-2-3, this opinion has precedential 
effect and may be relied upon in good faith by other public agencies unless and until it is 
amended or revoked, or the law is changed.   
 
Pursuant to W. Va. Code § 6B-2-3, any person acting in good faith reliance on an 
advisory opinion issued by the Ethics Commission is immune from the sanctions of 
section fifteen, article ten, chapter sixty-one of the code, and shall have an absolute 
defense to any criminal prosecution for actions taken in good faith reliance upon such 
opinion. 
 
 
 
      ______R.K.M signed_________   
      R. Kemp Morton, Chairperson 


