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Issued On June 28, 2012 By The
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

An Elected Member of the West Virginia Legislature asks whether he may
simultaneously serve as the recorder for a municipality.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

An elected Member of the West Virginia Legislature may be appointed to fill the vacant
term of a City Recorder, an elected position. The Recorder position is not a full-time
position nor does the City’s ordinance or charter require the Recorder to have regularly
scheduled work hours or to work a certain number of hours. The Recorder’s
compensation is $500.00 per month.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1) reads in relevant part:

A public official ... may not knowingly and intentionally use his ... office or the prestige
of his ... office for his ... own private gain or that of another person.

ADVISORY OPINION

In general there is no provision in the Ethics Act that prohibits part-time public servants
from accepting any particular employment position or holding another public office.
While the Ethics Act places employment limitations on full-time public servants, a
different standard applies to part-time public servants, most of whom must balance their
public responsibilities with the need to make a living and support their families. See A.O.
2012-19 reaffirming prior decisions of the Commission citing this principle. See contra
A.O. 2012-17 wherein the Commission ruled that under the particular circumstances of
that case, it presented an inescapable conflict for a Presiding Officer of the Legislature
to hold certain employment.

In A.O. 99-12 the Commission held that it did not violate the Ethics Act for a member of
the West Virginia Legislature to serve as a member of a State Commission and to
accept a statutorily established per diem allowance. The Commission qualified its
holding with the statement that its opinion had no bearing on whether the Legislator's
service on the State Commission in question was consistent with Article 6, Section 15 of

A.O. 2012-23 (Page 1 of 2)






