ADVISORY OPINION NO. 2012-27
Issued On June 28, 2012 By The
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A State Licensing Board asks under what circumstances the Ethics Act allows it to
purchase meals for its members and staff and, if permissible, what monetary limits

apply.
FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester is a State Licensing Board established under Chapter 30 of the West
Virginia Code. Such Boards are commonly referred to as Chapter 30 Boards. Their
members are appointed by the Governor and approved by the Senate.

Chapter 30 Boards are comprised of representative members of their regulated
professions and members of the general public. These members reside in different
parts of the State.

When Chapter 30 Boards meet, at times, the meetings are long. For instance, the
Requester has several committees whose meetings often last from five to six hours. To
accomplish its work, the Board has working meals. The Requester states that they
normally order from an inexpensive restaurant such as Bob Evans and work during the
meals. Agency staff members who are present to assist the Board Members also get
lunch. The Board uses public funds to purchase the lunches.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1) reads in relevant part: A public official ... may not
knowingly and intentionally use his ... office or the prestige of his ... office for his ...
own private gain or that of another person.

ADVISORY OPINION

In determining whether an expenditure of public funds violates the Ethics Act, the
Commission relies upon the common law, West Virginia Code, Legislative Rules,
Attorney General Opinions and opinion letters issued by the Auditor’s Office to
determine whether there is express or implied authority for the expenditure. See A.O.
2010-19 wherein the Commission ruled there was no authority for the expenditure of
public funds to purchase funeral flowers.

In the present situation, the State Licensing Board states that it has a working lunch to
ensure that it accomplishes the work of the board and that its decision to use public
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funds for this purpose is based, in large part, upon the fact that its meetings are long
and its Board Members travel from various parts of the state. In light of these facts, the
Commission must determine whether the expenditure of public funds for this purpose
constitutes unlawful private gain to the Board Members and staff, or whether, for
purposes of the Ethics Act, it is permissible.

Generally, the expenditure of public funds is permissible if there is a legitimate
government purpose for the expenditure. The Internal Revenue Service (IRS)
gwdelmes permit meals for public employees when: (1) they are furnished on the
agency’s premise and (2) they are furnished for the convenience of the employer The
Commission is not authorized to interpret IRS regulations; however, it finds them useful
in analyzing whether the expenditure constitutes a taxable fringe benefit, or whether it is
a legitimate business/governmental expenditure. If it is the latter, then this supports the
conclusion that the overriding benefit is to the public and the public agency since the
expenditure is made to enable the agency to perform its statutory duties. Hence, even if
there is an incidental benefit to public officials or employees; still, it is a legitimate
governmental business expense, not a taxable fringe benefit. Indeed, if it qualifies as a
taxable fringe benefit or compensation, then it would constitute an emolument of office.
Public officials are prohibited from increasing their own compensatlon

Based upon the facts presented, the Commission finds that it does not violate the Ethics
Act for the Requester to provide a working meal to its members and any staff who are
required to be present at the meeting as part of their job duties, when the meal is
provided for the benefit of the Board, i.e. to accomplish its work. Here, the Commission
finds that the meals are not being furnished with the intent of lavishing an unlawful
benefit/compensation upon the Board Members, or any staff who are required to be
present. Instead, they are being furnished for the convenience of the Board so that it
may accomplish its mission more effectively and thereby serve the public.

Nevertheless, the Commission cautions that this opinion may not be construed as giving
State Boards or Commissions unfettered authority under the Ethics Act to expend
money for meals. In that regard, the Commission hereby establishes the following
guidelines for such expenditures:

e State Boards or Commissions may spend a reasonable amount of public
funds for meals at meetings when the meeting takes place at a time or is of
such length that it makes the same reasonable.

e The Ethics Act does not authorize any governing body to recess or adjourn a
meeting and go to a restaurant (or other off-site location) to consume a meal
paid for with public funds. Indeed, governing bodies should take care not to
schedule public meetings at private locations unless those meetings take

" IRS Quick Reference Guide for Public Employers
? For this reason, in A.O. 2009-02 the Commission found that a County Funded Employee Weliness
Program may not be extended to elected county officials whose compensation is set by statue.
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place in a public area fully accessible to the public at no cost to members of
the public.

» The agency may not order lavish meals; instead, it must exercise fiscal
responsibility in expending public funds on meals for its members and staff.

e The decision to purchase the meal must be based upon a legitimate
government reason, i.e. that the agency is having a working lunch or dinner
in order that agency business may be conducted most efficiently and
effectively.

e The agency must determine whether it has funds to cover this expenditure.

o The ruling in this opinion does not extend to local governmental officials and
agencies, e.g. City Council Members, County Commissioners or other local
agencies. In A.O. 2001-18 the Commission found that the Ethics Act
prohibits local government bodies from spending public funds for this
purpose.

¢ A State Board or Commission seeking to expend money for meals at its
meetings should check with the Auditor’'s Office to ensure that it does not run
afoul of laws or regulations governing authorized expenditures.

In closing, the guidance offered herein recognizes that the expenditure of public funds
for this purpose under the facts presented is acceptable under the general limitations in
the Ethics Act against use of office for private gain. This guidance does not confer any
benefit or establish that appointed State Board Members are entitled to a working funch
or dinner at the public’'s expense at each meeting. Instead, the governing body must
determine whether the expenditure is consistent with fiscal responsibility and whether
appropriated funds may be used for this purpose.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code
§ 6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. In accordance
with W. Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon
in good faith by other public agencies unless and until it is amended or revoked, or the

law is changed.
Mm/a A

Jonathan E. Turak, Aét‘ing Chairperson
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