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Issued On January 10, 2013 By The
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A County Commission asks whether it constitutes a conflict of interest for a County
Commissioner to serve as a voting member of a County Ambulance Authority.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

County Commissions are authorized to form ambulance authorities. W.Va. Code § 7-
15-4. The County Commission and other participating governing bodies are charged
with making appointments to the Board. The enabling legislation specifically provides
that “Any individual who is a resident of or member of the governing body of any
participating government is eligible to serve as a member of the board.” W. Va. Code §
7-15-5. Members of the Board are eligible to receive nominal compensation for their
service, i.e. up to $20.00 per Board meeting not to exceed $600.00 in a fiscal year.
W.Va. Code § 7-15-6. The Requester does not state whether it allows the Commission
representative to receive this money.

The Requester states that the County Commission provides significant funding to the
County Ambulance Authority. The Requester seeks to know whether a County
Commissioner who serves on the Ambulance Authority may vote on funding requests
from the Ambulance Authority, or other matters which affect it, since he or she is also an
Authority Board Member.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b) reads in relevant part:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally use his or
her office or the prestige of his or her office for his or her own private gain or that
of another person.

W. Va. Code § 6B-2-5()) reads in relevant part:

() Limitations on Voting.

(1) Public officials, excluding members of the Legislature who are governed by
subsection (i) of this section, may not vote on a matter:

(A) In which they, an immediate family member, or a business with which they or
an immediate family member is associated have a financial interest. Business
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with which they are associated means a business of which the person...is a[n]
employee

ADVISORY OPINION

There is nothing in the Ethics Act or W.Va. Code § 61-10-15 which prohibits a Member
of a County Commission from serving on a County Board. Indeed, the enabling
legislation for ambulance authorities, W. Va. Code § 7-15-5, states that any member of
a governing body of any participating government entity is eligible to serve.* This
conclusion is also consistent with A.O. 2001-24 wherein the Commission found it was
permissible for a County Commissioner to serve on a public transit authority and to
accept the compensation associated with his service, $50.00 per meeting, not to exceed
$600.00 in a fiscal year.

The Commission is only authorized to interpret the Ethics Act. While the Ethics Act
does not prohibit County Commissioners from serving on county boards, at times, other
laws may limit their service. Specifically, the common law doctrine against self-
appointment stands for the proposition that, “When a statute confers the appointing
power, and does not expressly authorize self-appointment, the appointment of some
other than self is always contemplated.“ 41 W. Va. Op. Att'y Gen. 209 (1946). As such,
any County Commission or City Council considering appointing one of its own members
to a board or commission when the statute does not expressly permit “self-appointment”
should consult with its attorney on whether the proposed appointment is permissible
especially when appointed to a compensated position. Governing bodies may also
want to consider requesting an Attorney General opinion or seeking clarification through
the Legislative process on this issue. This doctrine appears to be inapplicable in the
present case as the enabling legislation for ambulance authorities expressly states that
members of participating government bodies are eligible to serve.

Next, the Commission must determine whether a County Commissioner who serves on
a County Board may vote on matters affecting that Board which come before the
County Commission. The Commission finds that there is nothing in the Ethics Act
which prohibits County Commissioners from voting on matters which affect a county
board on which they serve.

County Commissioners normally serve on county boards as a means for a County
Commission to monitor and observe the workings of its boards. County Commissions
have a vested interest in the success of its boards and commissions.? County

! Similarly, in regard to county airport authorities, the law expressly requires a county commissioner to
serve. W. Va. Code § 8-29A-2. In contrast, County Commissioners are expressly prohibited from serving
on a county housing authority W. Va. Code § 16-15-3.

The Ethics Commission Committee on Open Governmental Meetings is also charged with interpreting
the Open Meetings Act. In addressing the service of a county commissioner(s) on a county board, the
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Commissioners who serve on these boards, which are subunits of county government,
do not, for purposes of the voting provisions in the Ethics Act, have a financial
relationship which prohibits them, in their capacity as county commissioners, from
voting on matters affecting the boards. This same conclusion follows even if they
receive nominal compensation for their service on a county board.

Based upon information and belief, the majority of county commissioners who serve on
county boards do not receive additional compensation for their service. For those
counties which allow Commissioners to receive compensation for serving on these
boards, the Commission strongly recommends that the Requester or County
Commissioners Association seek to establish definitive standards through the
Legislative process.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code
8 6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. In accordance
with W. Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon
in good faith by other similarly situated public servants unless and until it is amended or
revoked, or the law is changed.

____s/s R. Kemp Morton llI

R. Kemp Morton, Ill, Chairperson

Open Meetings Committee noted in O.M.A.O. 2011-06:

Clearly the County Commission has a vested interest in the success of the Authority. Indeed, the
Authority’s interests are the County’s interests. For this reason, the Legislature deemed that not
only are county commissions required to appoint the development authority board members, the
statute further requires the county commission to appoint a member “to represent the county
commission on the board”. W. Va. Code § 7-12-3.
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