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ADVISORY OPINION NO. 2013-05 

 Issued On March 7, 2013 By The 

 WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION 

 

OPINION SOUGHT 

An elected County Assessor asks whether he may continue consulting for a 

photography firm in the evenings and on the weekends. 

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION 

An elected County Assessor is currently a consultant for a photography firm.  He states 

that he performs his job duties as County Assessor during the week from 8:30 a.m. until 

4:30 p.m.  He asks whether he may continue his secondary employment with a 

photography firm. 

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY COMMISSION  

W. Va. Code § 6B-2-5(b) provides: 

(1)  A public official or public employee may not knowingly and 
intentionally use his or her office or the prestige of his or her office for 
his or her own private gain or that of another person.  

 
W. Va. Code § 6B-2-5(h) reads, in relevant part: 

(1) No full-time official may seek … to purchase, sell or lease real or 
personal property to or from any person who:  

(A) Had a matter on which he or she took, or a subordinate is 

known to have taken, regulatory action within the preceding twelve 

months; or  

 

(B) Has a matter before the agency on which he or she is working 

or a subordinate is known by him or her to be working 

ADVISORY OPINION 

The West Virginia Ethics Act prohibits public employees from using their public office or 

the prestige of their office for their own private gain. W.Va. Code § 6B-2-5(b).  Here, the 

Requester is not violating W. Va. Code § 6B-2-5(b) because the Requester’s position as 

County Assessor is not being used in any way to further the Requester’s work as a 
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consultant with the photography firm, nor would the consulting be construed to be a part 

of a County Assessor’s usual and customary duties.  Nevertheless, the analysis does 

not end here.   

The Ethics Act, W.Va. Code § 6B-2-5(h), prohibits full-time public officials from being 

employed by persons and businesses they regulate.  See also W.Va. § 158-11-1 et. 

seq. and Ethics Commission Guideline entitled “How to obtain an employment 

exemption for a new job or a second job”.   The Requester is subject to these limitations 

as his position is full-time, not part-time.   Hence, he may not be employed by persons 

or businesses he regulates. 

The Commission has previously ruled in A.O.s. 96-52 and 2011-14 that an elected 

Assessor exercises regulatory authority over all property owners in the county where he 

or she serves since Assessors are responsible for assessing the value of all real or 

personal property in the county.  See also A.O. 2005-20 wherein the Commission 

imposed strict limitations on an elected County Assessor in regard to the establishment 

of a legal defense fund due to the power he exercised over property owners.  

In this case, the Assessor seeks to work for a photography firm located in the county 

where he serves.   While he does not state if the photography firm or its owners own 

real property in the county, presumably one or the other does.  Moreover, businesses 

are required to pay county taxes on the assessed value of personal property/equipment 

owned by the business and the Assessor’s Office is responsible for assessing the value 

of such equipment.   

While the photography business may own little equipment, and while the Assessor may 

be paid a limited amount of money for his work with this business; still, for purposes of 

the limitations in § 6B-2-5(h), the Assessor exercises regulatory control over the 

photography firm.  Hence, the Commission finds that he may not be employed by the 

photography firm.  The only exception to this prohibition is if he seeks and receives an 

employment exemption from the Commission wherein he demonstrates that he will be 

adversely affected if he is prohibited from being employed by the photography 

business.  Based upon information and belief, a full-time elected official has never 

applied for such an exemption.   Nevertheless, if the Requester submits a request, the 

Commission will consider it on its merits.     

Additionally, W. Va. Code § 7-7-4 provides in relevant part: “Any county clerk, circuit 

clerk, county assessor or sheriff of a Class I through Class V county, inclusive, any 

assessor or any sheriff of a Class VI through Class IX county, inclusive, shall devote 

full-time to his or her public duties to the exclusion of any other employment…”  The 

Ethics Commission does not have authority to interpret or apply this provision to the 

requester’s inquiry, but it too may prohibit him from having a second job. 
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This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code 

§§ 6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. Pursuant to W. 

Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon in good 

faith by public servants and other persons unless and until it is amended or revoked.             

 

 

       __s/s R. Kemp Morton, III_______ 

       R. Kemp Morton, III, Chairperson 


