ADVISORY OPINION NO. 2013-10
Issued On April 4, 2013 By The
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A State University asks whether its private partner in a University Program may use
the State University name and logo for external marketing purposes solely related to the
private partner's Program-related products and services, in exchange for free access to
the private partner’'s information management system.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester is the Director of a laboratory and applied research component of a
University Program (Program). The Program partners with a private company (Partner)
with which it has an ongoing relationship. The Program is only one part of that
relationship. The Partner has also donated money to the Program lab, and provides
internship opportunities and career mentoring for students.

The Partner has designed an information management system that allows for the rapid
collection and analysis of “open source” information drawn from newspapers, other
media, the Internet, and other data sources available to the public. According to the
Requester, “use of the system would greatly enhance [our] ability to produce quality
reports” on important issues.

The Partner has proposed a user agreement that provides, in relevant part:

Subject to and contingent upon [Partner’'s] compliance with the terms and
conditions of the Agreement, University hereby grants [Partner] a non-
exclusive, royalty-free, paid-up license to use the University name and the
Program name for external marketing purposes solely in conjunction with
Partner Program products and services.

The Requester states that the University name and logo will only be used to identify the
University as a user or customer of the Partner Program.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY COMMISSION
W. Va. Code § 6B-2-5(b) provides:

(1) A public official or public employee may not knowingly and
intentionally use his or her office or the prestige of his or her office for his
or her own private gain or that of another person. Incidental use of
equipment or resources available to a public official or public employee by
virtue of his or her position for personal or business purposes resulting in
de minimis private gain does not constitute use of public office for private
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gain under this subsection. The performance of usual and customary
duties associated with the office or position or the advancement of public
policy goals or constituent services, without compensation, does not
constitute the use of prestige of office for private gain.

ADVISORY OPINION

The Ethics Act prohibits public officials from endorsing products. See generally Advisory
Opinions 2000-21, 2005-10 and 2007-02. In Advisory Opinion 2012-31, the Ethics
Commission articulated clear standards about prohibited endorsements, and ruled:

In the abstract, the Ethics Commission is unable to envision a
circumstance where a public servant could appear, or be referenced, in an
advertisement for a product, service or business without violating the
Ethics Act. Nonetheless, public servants and entities are encouraged to
contact the Ethics Commission for advice if such a situation arises and
there is an argument that there is an overriding public benefit.

Oftentimes institutions of higher education enter into agreements with private entities
that are commonly referred to as Public Private Partnerships. These arrangements
regularly result in significant scientific, technological and other advances. With
dwindling access to public resources, universities are likely to increasingly participate in
such partnerships. The issue for the Ethics Commission is to determine whether the
term of the proposed user agreement between the University and its Partner, set forth
above, is permissible, or instead constitutes a prohibited endorsement, in violation of
the Ethics Act’s prohibition against use of public office for the private gain of another.
W. Va. Code § 6B-2-5(b)

Notwithstanding any benefit that inures to the University via the partnership, the
University’s first and only loyalty must be to the public’s interest. As a result, even if the
University's ability to obtain free access to the information management system results
in a great benefit, allowing the Partner to use the University name and logo may still
constitute the prohibited endorsement of a business, company goods or services.
Instead, the University must demonstrate that there is an overriding public benefit.

The Commission has had multiple occasions to analyze whether an overriding benefit
permits the use of public office for what might otherwise be construed a prohibited
endorsement. For example, Advisory Opinion 2005-04 involved a State Agency
responsible for promoting growth, attraction and retention of private businesses on a
statewide basis. One division within the agency is dedicated to facilitating small
business development, and offers specialized training courses to business people. The
Commission found that the proposed agreement to link the State Agency’s website with
a software company was permissible because of the overriding public benefit of
promoting small business growth and the State’s economy.

In Advisory Opinion 98-22, a State Employee asked whether it would violate the Ethics
Act for her State Agency to be referenced in a private industry brochure. The State
Agency had worked in conjunction with a private company to establish a computer
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program prototype that allowed the public employees of the Agency to access data and
create specific reports. This "job specific" program could be used by similar agencies in
other states. The private company asked the Director of the State Agency to allow it to
reference its work with the Agency in a brochure distributed to potential customers.
This brochure did not contain a product endorsement from the State Agency. The
Ethics Commission determined that no provision in the Ethics Act prohibits a public
official from permitting a public company to reference its work with a state agency in a
brochure “which does not contain a product endorsement from the agency or the public
official”.

In Advisory Opinion 2000-21 the Commission authorized a public employee to give
permission to list the employee and her agency as a previous customer of the vendor
that provided training to the agency.

In Advisory Opinion 2000-19, however, the Commission ruled that a state agency may
not serve as a “reference account” for a vendor’s software if the endorsement tends to
promote the vendor’s private business, and no overriding public benefit for the state or
its citizens has been demonstrated. Specifically, such a reference may not include a
subjective evaluation of the product, service or company in laudatory, terms.

More recently, in Advisory Opinion 2012-06, the Commission authorized an elected
Member of the Board of Public Works to participate in an international forum sponsored,

in part, by a business that has a financial relationship with the State. The Commission
concluded that the Member’s appearance at the forum provides a benefit to West Virginia
by allowing our State to be recognized for its achievements in fraud control, and allowing
the Member to observe first-hand how Australian state governments approach financial
management and procurement. Further, the event will provide an opportunity for the
Member to network with other government officials who also implement and manage

electronic payments.

Finally, in Advisory Opinion 2012-31, the Ethics Commission concluded that the Ethics
Act permits a public servant or entity to be listed on a vendor’s promotional materials
solely as a previous customer. Any language that tends to refer to the public servant or
entity as a “satisfied customer” or otherwise serve to promote or endorse the vendor is
expressly prohibited.

Notably, although the Ethics Act does contain what is commonly referred to as the
“Higher Education Exemption”, it does not apply here since the contract is between the
University and the private partner, not a University employee. Specifically, W. Va.
Code § 6B-2-5(n) provides:

Any person who is employed as a member of the faculty or staff of a
public institution of higher education and who is engaged in teaching,
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research, consulting or publication activities in his or her field of expertise
with public or private entities and thereby derives private benefits from
such activities shall be exempt from the prohibitions contained in
subsections (b), (c) and (d) of this section when the activity is approved as
a part of an employment contract with the governing board of the
institution or has been approved by the employee's department supervisor
or the president of the institution by which the faculty or staff member is
employed.

Finally, it is helpful to review related policies of other universities. Another State University

has a policy regarding the use of that institution’s name by a sponsor. It reads:

Under no circumstances shall a sponsor be permitted to use its name in any
publication or other published announcement to state or imply that ...
University or the [University-related research unit] approves or endorses any
product or service of the sponsor. Both the University and the [University-
related research unit] also require that their names not be used in
connection with any advertisement, press release, or other form of business
promotion or publicity, or refer to a research agreement, without their prior

written approval.

Harvard University permits promotional material that identifies “some unit of the University”
as a customer or client but does not permit giving an opinion concerning the quality of a

product. The Endorsement Guideline reads:

Promotional material that identifies some unit of the University as a customer
or client but does not give an opinion concerning the quality of a product is
permissible. In these cases, the name of a particular school or department
may be used, but not "Harvard" or "Harvard University” more

broadly. Promotional material that gives an opinion about the quality of a
product or service is only permissible when done by an individual in his/her
personal capacity, not when done by a school, department or other unit of
the University. In the case of an individual, reference to that person’s

University title or position may be made only if there is explicit recognition
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