ADVISORY OPINION NO. 2013-14
Issued On June 6, 2013 By The

WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A Municipal Judge who also maintains a private law practice asks whether he may
announce his appoint to his government position on his business website; and whether
he may, in his private capacity, continue to be paid to represent the Municipal Sanitary
Board.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester has recently been appointed to serve as Municipal Judge, a part-time
employment position. As Municipal Judge he also serves as Department Head. He
also operates a private law practice in the municipality and his law practice has a
presence on the Internet in the form of a website. After his appointment as Municipal
Judge, the Requester has found that some people in the community question whether he
is closing his private practice, which he is not.

Accordingly, the Requester proposes to update his website under the “News and Events”
section with an announcement that reads as follows: “[The Requester] appointed
Municipal Judge.... The position is part-time, and [the Requester] will continue in his
private practice.”

Prior to his appointment, the Requester served as counsel for the Municipal Sanitary
Board, a separate public entity from the municipality. City Council approves the Board's
budget. The Requester asks whether he is permitted to receive a paycheck from the
municipality and receive payment/fees from the Municipal Sanitary Board.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1) provides, in relevant part, that: A public official or public
employee may not knowingly and intentionally use his or her office or the prestige of his or
her office for his or her own private gain or that of another person. Incidental use of
equipment or resources available to a public official or public employee by virtue of his or
her position for personal or business purposes resulting in de minimis private gain does
not constitute use of public office for private gain under this subsection. The performance
of usual and customary duties associated with the office or position or the advancement
of public policy goals or constituent services, without compensation, does not constitute
the use of prestige of office for private gain.
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W. Va. Code § 6B-2-5(d)(1) provides, in relevant part, that no elected or appointed public
official or public employee or business with which he or she is associated may be a party
to or have an interest in the profits or benefits of a contract which the official or employee
may have direct authority to enter into, or over which he or she may have control.

W. Va. Code § 6B-2-5(j) reads, in relevant part:
(1) Public officials... may not vote on a matter:

(A) In which they ... or a business with which they ... [are] associated have
a financial interest. Business with which they are associated means a
business of which the person ... is a director, officer, owner, employee,
compensated agent, or holder of stock which constitutes five percent or
more of the total outstanding stocks of any class.

(3) For a public official's recusal to be effective, it is necessary to excuse
him or herself from participating in the discussion and decision-making
process by physically removing him or herself from the room during the
period, fully disclosing his or her interests, and recusing him or herself from
voting on the issue.

ADVISORY OPINION

The Ethics Act generally prohibits public officials from using the resources or prestige of
their office for private gain. In Advisory Opinion 2000-04 the Commission authorized a
County School Board to provide a link on its web page to a Board Member’s personal
website where he had information regarding his re-election campaign. Although this
opinion relied on the School Board’s decision to make links on its web page available to
any candidate running for the Board, the Commission noted that a link to another web
page is “merely an option which a visitor to the site may choose to accept or ignore.”

Then, in Advisory Opinion 2007-05, the Commission ruled that a County Commissioner
was permitted to provide information on the website for his private law practice relating to
his role as an elected Commissioner. The Commission did not propose to create a link
from the County Commission’s website to his law practice website. Instead, he
effectively donated part of his private website to support his work as an elected County
Commissioner by providing an opportunity for citizens to contact him about his County
Commission duties. Under those circumstances, the Commission found that any use of
office for personal gain was de minimis.

A.O. 2013-14 (Page 2 of 3)






