ADVISORY OPINION NO. 2013-17
Issued On June 6, 2013 By The
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A Public Employee - of a-Regional-Government Agency-asks under what
circumstances, if any, a public servant may redeem rewards points earned through the
use of the agency’s credit card, for the benefit of agency employees.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester is the Executive Director of a multi-county Regional Government
Agency. She has been unable to obtain a State of West Virginia Purchasing Card
through the Auditor’'s Office for her agency; instead, like some other government
agencies, the agency acquired a bank issued credit card.

The particular card is a rewards card whereby points accrue with the agency’s
purchases. Points may be redeemed for merchandise, gift cards, and for other
purposes. The Requester asks whether it is permissible to redeem the points for the
benefit of agency employees in the form of gift cards and/or merchandise to reward and
recognize their contribution to the agency.

The agency incurs no expense when points are redeemed.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W.Va. Code § 6B-2-2(d) reads in relevant part:

The Commission shall, in addition to its other duties:

(2) Prepare and publish manuals and guides explaining the duties
of individuals covered by this law; and giving instructions and public
information materials to facilitate compliance with, and enforcement of,
this act.

Indeed, on December 4, 2008 the Ethics Commission issued a Guideline, Public
Employee Recognition Events, governing public employee recognition events. The
Guideline reads in part:

In order to provide uniform guidance as to what level of spending for this purpose
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complies with the Ethics Act, the Ethics Commission hereby finds that the
expenditure of public funds for all events to recognize employees does not
violate the Ethics Act if an agency expends no more than $25.00 per employee
per fiscal year. This money may be allocated between one or more events or
activities which are held to recognize employees and promote employee morale.
It may be used to purchase light refreshments, meals or mementos of
appreciation.

The-Guideline further reads:

This guideline recognizes a spending threshold which the Ethics Commission
has determined to be acceptable under the general limitations in the Ethics Act
against use of public office for private gain. This guidance does not establish or
confer any employee benefit. The head of an agency or its governing body must
determine whether any such expenditure is consistent with fiscal responsibility
and whether appropriated funds are authorized for this purpose.

W. Va. Code § 6B-2-5(b) reads in relevant part:

A public official or employee may not knowingly and intentionally use his or her
office or the prestige of his or her office for his or her own private gain.

ADVISORY OPINION

In Advisory Opinion 2010-05, the Commission considered whether an agency could
spend more than $25.00 per fiscal year to recognize certain employees for special
achievements so long as the total expenditures did not exceed an amount equal to
$25.00 multiplied by the total number of employees. The Commission reaffirmed its
finding that expending a reasonable amount of public funds for employee recognition
serves a public purpose and therefore does not violate the Ethics Act.

The Commission also reaffirmed its Guideline permitting public agencies to spend up to
$25.00 per employee per fiscal year for employee recognition related events.
Moreover, in Advisory Opinion 2010-05, the Commission held that if an agency
allocates more than $25.00 to one or more employees, in lieu of spending up to $25.00
per employee per fiscal year, it does not violate the Ethics Act so long as: the
expenditure on any one employee does not exceed $100.00 and the total amount
expended for this purpose during the fiscal year does not exceed the sum total of
$25.00 per employee.

The Guideline and related advisory opinion refer to the expenditure of public funds. In
Advisory Opinion 2012-50, the Commission clarified the definition of public funds:

There are limitations on the use of public funds. These same limitations
apply regardless of whether the funds are general revenue funds, e.g.
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