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WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

Two Members of the Legislature ask whether it is permissible under the Ethics Act for
them to continue to appear in a television program for a non-profit foundation, if the non-
profit solicits and obtains financial underwriting for future broadcasts.

FACTS RELIED ON BY THE COMMISSION

At some point before the 815t session of the Legislature, Requesters were asked to
appear in public broadcasts produced by a non-profit foundation. Requesters
appeared, without compensation, in ten public television broadcasts which focused on
various issues in West Virginia. The broadcasts included: discussion about the
upcoming 81st legislative session and hot-button issues in front of the Legislature, child
poverty, prison overcrowding, the “Home Rule” Pilot Project bill, the role of the
legislative services office in the bill writing process, and other subjects involving State
government. The broadcasts were made available to the public without commercials
and without underwriting.

The non-profit foundation would like to continue these broadcasts for public viewing. In
order to continue, the foundation would like to solicit underwriters for the program
subject to the following restrictions: the Requesters will not be directly or indirectly
involved in the solicitation of financial underwriters, Requesters will not be paid or
otherwise receive any financial payments or remuneration for their participation in the
broadcasts, and the underwriting will be undertaken in compliance with the PBS
National Program Funding Standards and Practices and Guidelines for On-Air
Announcements Promoting Program Related Goods and Services.

CODE PROVISIONS AND LEGISLATIVE RULE RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b) prohibits a public official from knowingly and intentionally
using his or her office or the prestige of his or her office for his or her own private gain
or that of another person.

W. Va. Code § 6B-2-5(c) reads, in relevant part:

(c) Gifts. -- (1) A public official or public employee may not solicit any gift unless the
solicitation is for a charitable purpose with no resulting direct pecuniary benefit
conferred upon the official or employee or his or her immediate family: Provided, That
no public official or public employee may solicit for a charitable purpose any gift from
any person who is also an official or employee of the state and whose position is
subordinate to the soliciting official or employee: Provided, however, That nothing
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herein shall prohibit a candidate for public office from soliciting a lawful political
contribution. No official or employee may knowingly accept any gift, directly or indirectly,
from a lobbyist or from any person whom the official or employee knows or has reason
to know:

(A) Is doing or seeking to do business of any kind with his or her agency;
(B) Is engaged in activities which are regulated or controlled by his or her agency; or

(C) Has financial interests which may be substantially and materially affected, in a
manner distinguishable from the public generally, by the performance or
nonperformance of his or her official duties.

Title 158, Series 7, Section 7. Manner of Solicitation and Use of Funds reads:

7.1. Public officials, public employees and agencies who regulate individuals or
businesses may not orally solicit donations from:

a. Persons under the regulatory control of the agency. A person is under the
regulatory control of the public official, employee or agency if the person has a
matter pending before the agency or had a matter pending within the past 12
months. This subsection does not apply to purely law enforcement agencies,
officials or employees who do not actually regulate or exercise regulatory control
over other persons but merely enforce existing laws and rules as to all applicable
persons;

b. A vendor which has a contract with the agency, is bidding on a contract or is in
the process of soliciting business from the agency.

7.2. A written solicitation to the public or business community at large, even if the
targeted group may encompass regulated persons or vendors, is permissible; Provided,
That the written solicitation may not be directed solely to persons under the regulatory
authority of, or vendors, of the public official, employee or agency. This subsection does
not apply to purely law enforcement agencies, officials or employees who do not
actually regulate or exercise regulatory control over other persons but merely enforce
existing laws and rules as to all applicable persons.

7.3. Solicitations should be conducted, and acknowledgments made, in a fair and even-
handed manner. Each solicitation should contain a statement setting forth that
donations are purely voluntary.

7.4. Under no circumstances should anyone soliciting a contribution for a charitable

purpose state that contributors will receive some special treatment from a government

agency or its employees, or any other sort of quid pro quo as a consequence of making
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