ADVISORY OPINION NO. 2013-23
Issued On June 6, 2013 By The
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A County Commissioner asks whether a local Public Service District may give unused
or out-of-service property to its employees, and whether those employees may sell said
property and keep the money from such sales; and, if not whether the Public Service
District may use E-bay or another auction site to dispose of such equipment.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

The Requester is a County Commissioner. The County Commission is authorized to
appoint members of the local Public Service District (PSD) pursuant to W. Va. Code
§16-13A-3. W. Va. Code § 16-13A-21 provides that every PSD “organized,
consolidated, merged or expanded under this article is a public instrumentality created
and functioning in the interest and for the benefit of the public....”

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1) reads:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally
use his or her office or the prestige of his or her office for his or her own
private gain or that of another person. Incidental use of equipment or
resources available to a public official or public employee by virtue of his
or her position for personal or business purposes resuiting in de minimis
private gain does not constitute use of public office for private gain under
this subsection. The performance of usual and customary duties
associated with the office or position or the advancement of public policy
goals or constituent services, without compensation, does not constitute
the use of prestige of office for private gain.

ADVISORY OPINION

This is a matter of first impression for the Ethics Commission. Since the Ethics Act
expressly prohibits public servants from using their public position for private benefit, the
Commission hereby finds that the Ethics Act prohibits a local Public Service District
from giving unused or out-of-service property to its employees for any purpose.

Further, the Commission finds that such employees are prohibited from selling said
property and keeping the money from such sales. Neither of these transactions
constitutes incidental use. Further, neither of these transactions involves the
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