ADVISORY OPINION NO. 2013-38
Issued on August 1, 2013 By the
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A County Council asks if it may use public funds for a meal during a dedication
ceremony for its Public Safety Building.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A County Council plans to hold a dedication ceremony to celebrate the opening of the
County’s Public Safety Building. The County Council intends to invite all county
employees, Members of the Legislature, the Governor, certain community leaders, and
Sheriffs. The Requester expects approximately one hundred and fifty people will
attend. According to the Requester, the general public will not be invited due to security
concerns.

The County Council asks if it may spend $3,000.00 to $5,000.00 in public funds to
purchase food from a local fast food restaurant.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1) reads in relevant part: A public official ... may not
knowingly and intentionally use his ... office or the prestige of his ... office for his ... own
private gain or that of another person.

ADVISORY OPINION

The basic concept of the Ethics Act is that public servants may not use their public
positions for their own private gain or the private gain of others. The Act's Legislative
findings explain that the Act is intended to prevent public servants from using their
public positions "...for personal gain beyond the lawful emoluments of their position ...
[or] ... to benefit narrow economic or political interests at the expense of the public at
large..."

In Advisory Opinion 2012-27, the Commission authorized a State Licensing Board to
purchase meals for itself and staff during long meetings. This ruling was based in part
upon Internal Revenue Service guidelines which included as a requirement that the
meal be furnished on the agency’s premises. This Opinion also noted that the ruling
does not extend to local government officials and agencies, citing Advisory Opinion
2001-18.
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In Advisory Opinion 2001-01, the Commission found that a State Health Care Agency
may provide free meals to agency personnel when authorized by legislation

In those situations, the Commission found that the individual private gain was
counterbalanced by an overriding public benefit. The Commission has taken a strict
view of overriding public benefit in past opinions. See, e.g., Advisory Opinion 1999-28
where the Commission found that the Ethics Act prohibited a director of a Regional
Educational Service Agency (RESA) from traveling to California to learn about software
which some counties within the RESA use because the trip was not necessary to fulfill
an existing agency need and the skill, knowledge, or information to be gained did not
meet a clear immediate need of the agency. Similarly in Advisory Opinion 2001-04, the
Commission found that a County Commission may not spend public funds for
commemorative parties. The Commission stated “[t]he addition of dignitaries,
contractors, vendors or select members of the public to the guest list does not legitimize
the expenditure.”

Here, the dedication of a public building does not, in itself, serve an overriding public
purpose. This is especially true when the general public is excluded from the event.
Further, the West Virginia Auditor’s Office instructs governing bodies that they may not
use public funds for meals or hospitality-related expenses when the general public is not
invited.

Therefore, the Commission hereby finds that the Requester may not use public funds
for a meal during a building dedication ceremony where the public is not invited.

The Commission notes that if the Requester invites the public to a dedication ceremony,
such as a ribbon-cutting or other symbolic event, it may spend a reasonable amount of
public funds for light refreshments. The Requester may still hold a closed, invitation-
only tour of the facility based on its security concerns, so long as no additional public
funds are spent.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code §
6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. In accordance
with W. Va. Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon
in good faith by other public agencies unless and until it is amended or revoked, or the
law is changed.
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Jonathan E. Turak, Vicé—Chairperson
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