ADVISORY OPINION NO. 2013-55
Issued on November 7, 2013 By the
WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A County Assessor asks if his daughter may purchase property in the County, and
whether he and his wife may purchase property in the County in which he serves as
Assessor.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

A County Assessor’s adult daughter, who lives separately from the Requestor, would like
to purchase property in the County in which her father serves as the elected County
Assessor. The Assessor also asks if he and his wife may purchase property for
themselves.

CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W. Va. Code § 6B-2-5(b) reads, in relevant part:

(1) A public official or public employee may not knowingly and intentionally use his
or her office or the prestige of his or her office for his or her own private gain or
that of another person.... The performance of usual and customary duties
associated with the office or position or the advancement of public policy goals
or constituent services, without compensation, does not constitute the use of
prestige of office for private gain.

W.Va. Code § 6B-2-5 (h) reads, in relevant part:

(1) No full-time official or full-time public employee ... may seek ... to
purchase, sell or lease real or personal property to or from any person who:

(A) Had a matter on which he or she took, or a subordinate is
known to have taken, regulatory action within the preceding
twelve months; or

(B) Has a matter before the agency on which he or she is
working or a subordinate is known by him or her to be
working.

ADVISORY OPINION

W. Va. Code § 11-3-1 mandates that all property be assessed annually as of the first day
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of July at its true and actual value.  The responsibility for determining the annual
assessment for each property lies with the elected County Assessor and those in his/her
employ. This assessment is used as the basis for the levy of a property tax upon the
property owner. This assessment is a governmental action by the County Assessor, and
constitutes a “regulatory action” upon each property owner within the county.

The Ethics Act prohibits full-time public servants from purchasing, selling, or leasing
either real or personal property to or from any person who had a matter on which he took,
or a subordinate is known to have taken, regulatory action within the preceding twelve
months or who has a matter before the agency on which the public servant or a
subordinate is working. The rationale behind such prohibition, including an attempted
sale or purchase, is to prevent a conflict of interest and/or a coercive contract.

The language of W. Va. Code § 6B-2-5(h) does not extend the prohibition on the
purchase of real or personal property to non-dependent family members. Additionally,
nothing in the Ethics Act creates such a prohibition. Therefore, the Requester's adult,
non-dependent daughter is not prohibited from purchasing property in the County in
which her father, the Requester, is the elected County Assessor, so long as neither he nor
his wife have any ownership interest themselves.

This prohibition does not, however, apply to purely personal transactions; the Requester
may buy and sell a personal home. See W. Va. Code § 11-3-17 (authorizing the
assessor to assess the property of deputy assessors, and a deputy assessor to assess
the assessor’s property).

Additionally, the limited exception contained in W. Va. Code § 11-3-17 does not prohibit
the Requester and his wife from purchasing property within the County in which he serves
as County Assessor for purely personal transactions. County Assessors are prohibited
from engaging in real estate transactions for commercial purposes, either through a
business, or more informally by buying and selling property on the side. See Advisory
Opinion 2011-14.

This advisory opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code §§
6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. Pursuant to W. Va.
Code § 6B-2-3, this opinion has precedential effect and may be relied upon in good faith
by public servants and other persons unless and until it is amended or revoked.

R. Kemp Mofton, lil, Chairperson
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