ADVISORY OPINION 2015-22
Issued on December 3, 2015, by
THE WEST VIRGINIA ETHICS COMMISSION

OPINION SOUGHT

A Cabinet Secretary asks if he and staff may organize, plan, and solicit funding for an
Association’s annual conference.

FACTS RELIED UPON BY THE COMMISSION

Requester's Department, along with comparable departments from 12 other states and
Puerto Rico, comprise the membership of an Association. The Association was created
to study various materials related to methods utilized by member states in carrying out
their public duties, to discuss common problems and to exchange ideas and evaluate
programs. The Association holds an annual conference in which member states have an
opportunity to share ideas, learn from experts and explore best practices with their peers.

West Virginia has been asked to host the Association’s annual conference. Requester
represents that it will be necessary for him and his nine-member executive committee to
plan and coordinate all aspects of the conference. Informative presentations and
discussions will be held during the conference. Requester also notes that it is customary
to have an opening reception, a closing ceremony, a golf tournament, and social outings
for guests. Light refreshments will also be offered during meetings.

Requester states that no state funds will be utilized in planning and carrying out the annual
conference. Funding for the conference and related events will be from multiple sources
including registration fees from attendees, direct financial support from the Association
and the solicitation of donations from businesses. Requester represents that the
donations will be solicited in writing in accordance with 158 CSR 7-7 and that they will be
expended for appropriate conference expenses. The Association’s funds, which are to
the best of Requester’s knowledge and belief made up of registration fees and donations,
may be used for any conference expense. The registration fees are $650 for delegates,
$325 for a guest/spouse and $150 for children 12 years and older. Finally, neither the
Association nor the member states authorize or approve any products or services offered
by businesses that contribute to the conference. However, all contributors will be
recognized in conference literature, on the Association’s website and through similar
means. The sponsors may also have booths in the vendor hall.
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CODE PROVISIONS RELIED UPON BY THE COMMISSION

W.Va. Code § 6B-2-5(b)(1) provides:

A public official or public employee may not knowingly and
intentionally use his or her office or the prestige of his or her
office for his or her own private gain or that of another person
... The performance of usual and customary duties associated
with the office or position or the advancement of public policy
goals or constituent services, without compensation, does not
constitute the use of prestige of office for private gain.

W.Va. Code § 6B-2-5(c)(1) reads in relevant part:

A public official or public employee may not solicit any gift
unless the solicitation is for a charitable purpose with no
resulting direct pecuniary benefit conferred upon the official or
employee or his or her immediate family: Provided, That no
public official or public employee may solicit for a charitable
purpose any gift from any person who is also an official or
employee of the state and whose position is subordinate to
the soliciting official or employee: Provided, however, That
nothing herein shall prohibit a candidate for public office from

soliciting a lawful political contribution.

158 CSR 7-6.7 provides:

State government agencies and the governing bodies of
political subdivisions may solicit funds to support or
underwrite agency programs which are statutorily created or
authorized and are intended to help the poor
disadvantaged. If a state government agency or governing
body of a political subdivision seeks to solicit funds for use by
the agency for any other purpose, then the state government
agency or governing body of a political subdivision must first
seek permission from the Executive Director of the West
Virginia Ethics Commission or the Ethics Commission through
issuance of a formal advisory opinion. The Executive Director
or Ethics Commission may only authorize such a solicitation
if it serves a public purpose. This provision does not apply to
the solicitation of donations by a member of the Legislature or
a member of the Board of Public Works who is soliciting funds
for a regional or national organization conference or other
function in accordance with W.Va. Code § 6B-2-5(c)(6) and §

6B-2-5(c)(7).
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ADVISORY OPINION

Private Gain

The Ethics Commission will first address whether the Ethics Act authorizes Requester
and his staff to plan and coordinate all aspects of the Association’s conference. The
Ethics Act prohibits public servants from using their public positions for their own private
financial gain or the private financial gain of others. The question that arises in the instant
Opinion is whether the use of paid State employees to perform work associated with the
annual conference constitutes a prohibited use of office for the private gain of those
attending the conference.

The Commission has considered similar questions in previous Opinions. In Advisory
Opinion 2000-08, an Assistant Commissioner of a State Agency asked whether it would
be a violation for agency personnel to be paid to assist in preparing for and presenting
the social elements of a regional conference of an association to which the agency
belongs. The Commission held that “[i]t would not be a violation of the Act for agency
personnel to be paid for time spent scheduling and coordinating conference events,
including those providing entertainment and recreational [sic].” Advisory Opinion 2000-
08. The Commission reasoned that the conference workshops and meetings were
calculated to enhance the skill and professional competence of agency personnel and
that this constituted an overriding public benefit sufficient to justify the use of agency
personnel to schedule and coordinate both business events and those social events
which were an integral part of the conference. /d.

Similarly, in Advisory Opinion 96-04, the Commission considered state public officials’
involvement in a meeting of a bipartisan regional state conference of which West Virginia
was a member. As the host state, West Virginia was responsible for local logistics
regarding registration, transportation, media relations, hospitality and emergency
services. The host state usually arranged three social functions: an opening reception, a
family night, and a state dinner. The Commission held, in a non-precedential Opinion,
that it would not be a violation of the Act to “carr[y] out the usual and customary
responsibilities of a host state by tending to local logistics, registration, transportation,
media relations, hospitality and emergency services.”

In the instant situation, the Ethics Commission likewise finds that the Association’s annual
conference is calculated to enhance the skill and professional competence of state
personnel. Just as the conference considered in Advisory Opinion 2000-08 provided a
forum for the exchange of information among Association members and afforded them
an opportunity to share common ideas, experiences and current developments, so too
does the annual conference that is the subject of the instant Opinion. The Association’s
annual conference thus provides an overriding public benefit which is sufficient to
justify Requester and his staff planning and coordinating both the business and
social events associated with the conference. Accordingly, it would not be a
violation of the Ethics Act for Requester and his staff to plan and coordinate all
aspects of the Association’s annual conference.
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Solicitation

Requester also asks whether he and staff may solicit donations for the Association’s
conference. The Ethics Act, at W.Va. Code §6B-2-5(c)(1), prohibits public servants from
soliciting gifts unless they are intended for a "charitable purpose" from which the public
servant or members of his immediate family derive no direct pecuniary benefit. “As a
general guideline, the Commission recognizes two main categories of programs or
activities which constitute a charitable purpose: (1) Those which benefit the poor or
disadvantaged; and, (2) [tlhose which serve a public purpose or provide a significant
public benefit.” Advisory Opinion 2007-15; 158 CSR 7-6.1.

The Commission has addressed similar requests for Opinions regarding the solicitation
of donations for annual association meetings. In Advisory Opinion 97-25, the Commission
considered whether it was a violation of the Ethics Act for a public employee to solicit
contributions for an association’s annual conference. The conference was to inform and
educate various public servants on current affairs affecting the public agencies which
employ association members and to introduce speakers from surrounding states to
provide insight into management techniques and hold panel discussions on the various
problems facing association members. Advisory Opinion 97-25. The Commission found
“that the conference would not be considered a ‘charitable purpose’ as that term is used
in the Ethics Act.” Id. Thus, the Commission determined that “it would be a violation of
W.Va. Code § 6B-2-5(c)(1) for the requester to solicit donations to fund the association's
annual conference.” Id. See also Advisory Opinion 2000-29 (“Prior decisions of the
Commission have established that conducting a conference which serves to maintain or
enhance the professional competence of its members does not represent a ‘charitable’
purpose within the meaning of the Ethics Act.”).

Two prior Advisory Opinions allowed such solicitations, but neither Opinion is persuasive
here. In Advisory Opinion 96-04, the Commission authorized Legislative leadership to
provide a mass mailing outlining the existence of an annual conference to traditional
supporters and others who might have an interest in supporting West Virginia’s turn in
hosting the conference. I[n Advisory Opinion 2010-01, the Commission authorized a
member of the Board of Public Works to solicit donations for a national conference. These
two Opinions, however, deal with public officials who are expressly allowed under the
Ethics Act to solicit donations for hosting regional or national conferences and functions
provided that certain limitations are followed. See W.Va. Code §§ 6B-2-5(c)(6) and 6B-
2-5(c)(7). Neither of these provisions apply to Requester, and the Legislature has not
created any similar provisions that apply to other public officials." Syllabus Point 3,
Manchin v. Dunfee, 174 W.Va. 532, 327 S.E.2d 710 (1984) (“In the interpretation of

" While Advisory Opinion 96-04 was issued before the Legislature enacted W. Va. Code §§ 6B-2-5(c)(6)
and 6B-2-5(¢c)(7), the Opinion is nonetheless consistent with the intent of the Legislature as later reflected
in W. Va. Code § 6B-2-5(c)(6). W. Va. Code § 6B-2-5(c)(6) provides that “any member of the Legislature
may solicit donations for a regional or national legislative organization conference ...” Advisory Opinion
96-04 was limited to only permit “written solicitations of public support by Legisl/ative leadership” and
further provided that it “should not be relied upon by any other public official or employee[.]’ Advisory
Opinion 96-04 (emphasis added).
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statutory provisions the familiar maxim expressio unius est exclusio alterius, the express
mention of one thing implies the exclusion of another, applies.”).

The Ethics Commission concludes that as the Association’s conference is
designed to maintain or enhance the professional competence of its members, it
does not represent a “charitable purpose” within the meaning of the Ethics Act.
The Requester and his staff accordingly may not solicit donations to fund the
Association’s annual conference.?

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Commission for
further advice as it may alter the analysis and render this opinion invalid.

This Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W.Va. Code §
6B-1-1, et seq., and does not purport to interpret other laws or rules. In accordance with
W.Va. Code § 6B-2-2, this Opinion has precedential effect and may be relied upon in

good faith by other public agencies unless and until it is amended, revoked or the law is
changed.
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“Robert J. W@(e Chalr rson
WV Ethics Comm|SS|on

2 The Commission notes that its holding in regard to solicitation does not prohibit unsolicited contributions.
As noted in Advisory Opinion 2012-08:

...the Commission’s holding applies to solicitation by the Requester, and does
not prevent . . . accepting an unsolicited gift. As the Commission held in A.O.
90-176, government agencies may accept gifts as an entity if the acceptance of
such gifts inures to the benefit of the public generally or is in furtherance of the
operation of the office. See also A.O. 92-06. The key is that the gift is given to,
and utilized by, the government agency, and is not for the personal, private gain
of a particular public servant.

Advisory Opinion 2012-08 (citing W.Va. Code § 6B-2-5(c)(1)) (emphasis in original).
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