Advisory Opinion 2019-14
Issued on May 2, 2019, by

The West Virginia Ethics Commission

Opinion Sought

A City Police Officer asks whether he may include pictures of himself in uniform in his
campaign material.

Facts Relied Upon by the Commission

The Requester is employed by a city as a police officer. The City gives the police officers
a clothing allowance to buy uniforms, and the police officers get to keep their uniforms
when they retire from or leave their City employment.

The Requester is exploring a run for county sheriff in the next election. During his
candidacy, he would still be employed by the City as a police officer.

Provisions Relied Upon by the Commission

W. Va. Code § 6B-2-5(b) states, in relevant part:

A public official or public employee may not knowingly and intentionally use
his or her office or the prestige of his or her office for his or her own private
gain or that of another person. Incidental use of equipment or resources
available to a public official or public employee by virtue of his or her position
for personal or business purposes resulting in de minimis private gain does
not constitute use of public office for private gain under this subsection.

W. Va. Code R. § 158-6-5 states, in relevant part:
5.2. Improper Use- Public officials and public employees may not use
government property for personal projects or activities that result in private
gain.
5.3. This section does not apply to the de minimis use of government
property.

Advisory Opinion

The Ethics Act, at W. Va. Code § 6B-2-5(b)(1), prohibits public officials from knowingly
and intentionally using their public office for their own or another person’s private gain.
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This Code section excepts from this prohibition the incidental use of public resources “for
personal or business purposes resulting in de minimis private gain ....”

The Commission has on limited occasions addressed private gain relative to political
activities. First, in Advisory Opinion 1995-34 (revised), the Commission held that an
incumbent public official may use his public title to endorse a candidate. The Commission
reasoned:

Endorsing candidates for office who share that goal can be considered a
part of the First Amendment rights of an officeholder. In addition, although
the official endorsement of an incumbent public official may have substantial
‘political’ value, such an endorsement does not create the type of private
gain contemplated by the Act's prohibition against the use of office for
private gain.

Further, in Advisory Opinion 2012-15, the Commission held that, for the same reasons
set forth in Advisory Opinion 1995-34 (revised), an elected county sheriff may use his
public job title to endorse his chief deputy or any other candidate for public office through
newspaper advertisements or radio announcements. The Commission was not asked
and did not address whether he may wear his uniform in newspaper advertisements
containing his endorsements.

In Advisory Opinion 1998-09, the Commission addressed whether an elected sheriff could
engage in a limited amount of campaign-related activities while using his cruiser. The
Commission noted that the sheriff drove his vehicle, presumably in uniform, for “personal
travel within his county, so he can monitor and direct his agency’s police activities and
react to crimes committed in his presence.” The Commission held that, as there was an
overriding public benefit to the use of the patrol car for personal travel, it legitimized the
use of the cruiser for a limited amount of campaign activities during the sheriffs “normal
daily duties.” The Commission held that “glad-handing’ while out and about in the patrol
car” was not a violation, but that the sheriff could not, however, use his official vehicle to
canvass streets for support or to transport campaign signs, supporters or other
candidates. Therefore, the Commission permitted the sheriff to use a limited amount of
public resources for campaigning because he was always on duty.

In Advisory Opinion 2016-11, the Ethics Commission held that a state legislator may, with
private funds, purchase business cards that replicate his state-issued business card on
one side and have his campaign information on the other. The Commission ruled, in
relevant part, “that using the design and format of the business card in this manner is an
incidental use of public resources resulting in de minimis private gain.”

Some other jurisdictions have addressed whether police officers may wear their uniforms
for campaign activities. The Seattle Ethics and Elections Commission ruled that a police
officer could not wear his uniform in campaign advertising. The Seattle Ethics and
Elections Commission reasoned:
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The SPD uniform, however, is a facility of a public office that may not be
used to assist a candidate, or to promote or oppose a ballot issue. Even
though the officers purchase their own uniforms, they do so with City funds,
a department allowance. The uniform is a part of the equipment issued by
the City to police officers to perform their duties. Officers may wear the
uniform only under circumstances approved by the department.’

The New York State Board of Elections made a contrary finding when it held that a “sheriff
or other police officer campaigning for election can appear in uniform in the political
communications of their own campaign for election.” N.Y State Bd. Of Elections, 2015
Opinion #1.

The Ethics Commission must determine, based upon the plain language of the Act and
its own precedent, whether police officers may be pictured in their uniforms in their own
campaign material. The Commission has historically held that law enforcement officers
must exercise caution in using the authority of their office for outside activities. For
example, the Commission’s Legislative Rule governing charitable solicitations imposes
limitations on the use of titles and uniforms by law enforcement officers in soliciting for
charity “due to the unique nature of the authority which law enforcement officers exercise
over the public, including arrest powers.” W. Va. Code R. § 158-7-8.1. The Rule states:
“Except as otherwise provided for in these rules, law enforcement officers may not solicit
for charity while in uniform but may show identification upon request.” W. Va. Code R. §
158-7-8.4.

The Commission finds that the Requester’s police uniform conveys the endorsement of
his police agency. This would result in the type of private gain the Act is intended to
prohibit. The Commission holds that the Requester may not include pictures of
himself in uniform in his campaign material.

This Advisory Opinion is based upon the facts provided. If all material facts have not
been provided, or if new facts arise, the Requester must contact the Ethics Commission
for further advice as it may alter the analysis and render this Opinion invalid. This
Advisory Opinion is limited to questions arising under the Ethics Act, W. Va. Code §§ 6B-
1-1 through 6B-3-11 and does not purport to interpret other laws or rules.

In accordance with W. Va. Code § 6B-2-3, this Opinion has precedential effect and may
be relied upon in good faith by public servants and other persons unless and until it is

amended or revoked or the law is changed.
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Robert J. Woffe/ Chairperéon
West Virginia'Ethics Commission

! RE: Request for Elections Advisory Opinion No. 95-2A-0302-1, Use of Title, 1995 WL 870081, at *2.
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